Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Swedbank och Sparbankerna

Ekonomen: Så stor buffert behöver du

Genom att spara lite pengar varje månad bygger du upp en sparbuffert för oförutsedda utgifter om till exempel bilen eller diskmaskinen går sönder, eller om du blir sjuk eller arbetslös.

Men hur stor behöver en buffert vara, och hur kommer du i gång? Här ger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, sina bästa tips.

Läs mer om olika typer av sparande

 

De flesta av oss vet att vi behöver spara pengar och nio av tio svenskar har ett sparande. Men samtidigt säger en av sex att de inte klarar en oförutsedd utgift på 5000 kronor, enligt en undersökning från Swedbank och Sifo.

Med hjälp av en sparbuffert blir privatekonomin tryggare och man står bättre rustad om något oförutsett skulle hända. Det kan vara att tvättmaskinen går sönder eller att man oplanerat måste gå till tandläkaren. Med en sparbuffert kan du undvika lån och avbetalningar och slippa hamna i skuld för mindre utgifter.

Så kommer du igång

Det första steget för att få koll på sin ekonomi är att göra en budget över inkomster och utgifter och se vad man har för marginaler. Därefter är det dags att lägga upp sitt sparande. En buffert bör vara det första man sparar till, därefter kan man gå vidare med ett långsiktigt sparande. Men hur kommer man i gång, och hur stor bör bufferten vara?

– Det bästa sparandet är det som blir av, och ett regelbundet sparande är alltid att föredra. Ett bra sätt att bygga upp sitt sparande är att spara tio procent av lönen varje månad, säger Madelén Falkenhäll.

Hon tipsar om att göra en automatisk överföring som drar tio procent av lönen efter skatt direkt när pengarna kommer in på kontot. Och att man inte ska slås ned om man inte klarar av att avvara 10 procent i månaden.

– Det finns de som har det väldigt tufft och inte kan spara så mycket, men lite är bättre än ingenting. Det handlar om att få in ett beteende att spara.

Täckning för oförutsedda kostnader

Ett bra riktmärke för bufferten är två månadslöner efter skatt. Sedan kan man behöva anpassa den efter sin livssituation.

– Allas privatekonomi ser olika ut men en buffert ska i alla fall kunna täcka om något i hemmet går sönder, om barnen behöver nya vinterskor eller bilen måste in på lagning. Äger man sitt boende kan man behöva en lite större buffert eftersom man då står för alla utgifter i hemmet själv, jämfört med om man bor i en hyresrätt.

En buffert bör också finnas på ett konto som är lättillgängligt, exempelvis ett vanligt sparkonto.

– Det kan vara bra att veta värdet på sin buffert och inte riskera att den minskar i värde just den dagen man skulle behöva den, säger Madelén Falkenhäll.

 

Vad händer om man inte har en buffert?
– Då kan det bli tufft. Det finns risk att man fastnar i lån och avbetalningar. Om man inte kan spara ihop till en liten buffert i förväg kommer man sannolikt ha svårt att betala av lånet också, säger Madelén och avslutar:
– Man kan spara ihop till en liten buffert på bara några hundralappar per månad. Små belopp växer ju också på sikt och varje sparad krona är en sparad krona.

Fotnot: Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Swedbank under september 2017. Över 3 000 personer deltog i undersökningen.


Läs mer om sparbuffert


Fakta: 5 tips på hur du kommer igång med ditt sparande
■ Försök att spara ett belopp varje månad, med en sparbuffert på två månadslöner efter skatt är du inte så sårbar om något oförutsett händer.
■ Det är bättre att spara lite än ingenting alls, en liten sparbuffert ger mer trygghet än ingen alls.
■Prioritera först att spara ihop till en buffert på två månadslöner efter skatt, ordna sedan med ett långsiktigt sparande och sedan övrigt sparande.
■ Ett regelbundet sparande varje månad är att föredra. Sätt gärna en automatisk överföring från ditt lönekonto så att det dras ett belopp varje månad.
■ Se över ditt sparande regelbundet. Bra tillfällen kan vara när man deklarerar eller om man byter jobb eller får en löneökning.