Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Svenska Spel Poker

Pokerproffset om sitt nya liv: Har tusentals tittare

Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stödlinjen 020-81 91 00. spelalagom.se

Slumpen styr pokern, men Bengt Sonnerts comeback är ingen slump.

Här är hans nya liv – som pokerentreprenör.

– Jag tror man ska hålla på med det man är bra på, säger han.

EXTERN LÄNK: Anmäl dig till Poker-SM online direkt här 

Pokerset blev årets julklapp, turneringar sändes i flera tv-kanaler och runtom i Sverige. En av de som slog igenom där i mitten av 00-talet var Linköpingssonen Bengt Sonnert.

– Det var ett vagabond-liv som känns lite overkligt nu efterhand. Speciellt när man rusar till förskolan 07.30 och lever ett mer vanligt ”Svensson”-liv kan det ibland slå en, har allt det där verkligen skett? säger han.

Intresset för poker fanns där redan i tonåren, när han spelade lite med kompisarna. När internet gjorde intåg i var mans hem insåg Sonnert snart att han hittat sitt kall:

– Jag och en kompis laddade ner en pokerklient till hans dator. Vi gick med i en femdollar-turnering och jag förstod nog att man kunde vinna och om man var tillräckligt bra.

Snart satt Sonnert öga mot öga med världseliten och spelade turneringar över hela världen:

– Jag var ju där och utmanade de allra bästa och vann även mot de flesta. Sedan är poker en formsport, ena månaden kan man känna sig oslagbar för att nästa tappa självförtroende.

 

Sände – för fem tittare

2012 beslutade Sonnert att lägga korten på hyllan. Familjen väntade tillökning och fick gå före. En stor del av prispengarna har gått till folk som investerat i honom genom åren – ett vanligt upplägg för att ha möjlighet att spela stora turneringar. 

– I de allra största spelen hade många procent på mina eventuella vinster medan jag själv hade en mindre andel. Men man har ju vunnit mer än man förlorat i alla fall. Utan att veta exakt har jag kanske behållit hälften själv.

För tre år sedan tröttnade dock Sonnert på sitt lugna liv som exproffs och startade The Gambling Cabin, där han och andra profiler sänder när de lirar onlinepoker. De har en egen turnering hos Svenska Spel och kör även andelsspel på bland annat Stryktipset.

– Jag började kolla på folk som streamade när de spelar tv-spel och såg att det byggdes en community kring spelarna. Man får en direktkontakt med tittarna. ”Det här kan man göra med poker och sportspel”, tänkte jag. Första streamen hade fem tittare, det var mina kompisar, nu kan vi ha tusentals på en kväll. Det är superhäftigt.

Poker-SM online väntar runt hörnet och enligt Sonnert sparar The Gambling Cabin inte på krutet:

– Vi kommer spela alla turneringar och streama allt på vår kanal. Där kommer vi också snacka strategier och allmänt kring poker.

 

Ser nytändning för Poker-SM

Sonnert upplever att intresset för poker-SM är större än tidigare år och ser att pokern börjar få ett uppsving i Sverige igen – utomlands har hajpen aldrig avtagit, menar han:

– I USA ligger pokern i deras blod, det är fortfarande extremt stort där. Runtom i Europa bredde sig spelet ut några år efter oss. Samma sak i Asien, där fick den ett rejält genombrott. Sedan ska man komma ihåg att pokern inte är liten i Sverige, bara det att sporten inte syns på samma sätt som förut. 

 

Så du menar att poker-hajpen är på väg tillbaka?

– Jag tycker lite det, den är på väg uppåt. Vi har ungefär 200 000 spelare i landet, det är mycket. Idag upplever jag det som att folk ser på det lite mer hälsosamt, som en kul grej. Förr var det lite galnare och mer hets, alla skulle bli stjärnor. Nu finns det en community som ser det på ett sundare sätt.

EXTERN LÄNK: Anmäl dig till Poker-SM online direkt här