Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Svenska Fribrevsbolaget

Därför har du inte råd att vänta med pensionssparandet – så mycket kan du gå miste om

Pensionen kan kännas långt borta här och nu.

Men vet du om du verkligen har råd att vänta på att ta tag i ditt sparande?

Här går vi igenom hur mycket du kan tjäna på ditt pensionssparande – om du sätter igång i dag.

EXTERN LÄNK: Ta första steget mot en högre pension - sammanställ dina fribrev 

Naturligtvis hänger lön och pension ihop, men en hög lön betyder inte per automatik att din pension blir bra. Det kan kännas både hoppingivande och tröstlöst, ibland på samma gång. Lyckligtvis kan du ofta påverka utfallet. Tillåt därför inte din pension att bara bli som den blir, i synnerhet inte när du faktiskt kan påverka så mycket genom att göra så lite.

Klarar du dig på hälften av lönen som pensionär?

De personer som i dag är 65 år och väljer att gå i pension brukar få ut mellan 60 och 70 procent av sin lön i allmän pension från staten. Det är därför väldigt vanligt att man jämför sig med dem. Dessvärre är det inte så enkelt. I takt med att medelåldern stiger förändras förutsättningarna för det svenska pensionssystemet.

– Det betyder att du som individ inte spelar efter samma spelregler som dina far- eller morföräldrar, berättar Max Danielsson på Svenska Fribrevsbolaget, SFB.

För dig som är född på 80-talet kan du räkna med att få ut ungefär hälften av din slutlön i pension. Medan 90-talister förväntas få ut strax under det, det visar en artikel som publicerades på Expressen i början av 2017. 

Den bistra sanningen är att det är konsekvensen av längre liv, eftersom pengarna du tjänat in till din pension förväntas räcka i fler år som pensionär än för tidigare generationer.

– Just därför är det så viktigt att se till att du får de bästa förutsättningarna för att ha det bra som pensionär, fortsätter Max Danielsson.

Så mycket kan din pension växa om du tar tag i sparandet i dag

Den 1 juli 2022 infördes nya regler som tillsammans med lagändringar under 2020 och 2021 gör det möjligt att flytta och samla ihop dina utspridda pensionspengar, så kallade fribrev. Genom att samla din pension hos SFB kan du spara pengar genom lägre avgifter och dessutom möjlighet till högre avkastning. Det i sin tur kan ge dig en högre pension.

– En del av fondavgiften betalas vanligtvis till försäkringsbolaget som en provision för placeringen i fonden. SFB överför istället den provisionen tillbaka till dig som kund, fortsätter Max Danielsson.

Detta innebär också att ersättningen till SFB inte påverkas av vilka fonder du väljer. Du och SFB har alltså samma mål. Att du ska välja fonder som ger dig så hög pension som möjligt.

Räkna på ditt sparande efter ålder

När det kommer till pengar i allmänhet, och pensionen i synnerhet, finns det inget bättre recept än tid. Tiden behöver i de allra flesta fallen få ha sin gång för att skapa större ekonomiskt utrymme för den enskilda individen. Det gäller naturligtvis för både tjänstepension och privata pensionsförsäkringar. Men hur mycket kan man egentligen tjäna på att flytta sin pension till SFB?

Låt oss ta ett illustrativt exempel på den senare av de två:

I det här räkneexemplet utgår vi från att du flyttar kapital motsvarande vår genomsnittskund. Då samlar du 640.000 hos Svenska Fribrevsbolaget samtidigt som du gör en avgiftsbesparing på 0,5 procentenheter jämfört med din nuvarande placering.


Du pensionerar dig när du når 67 års ålder och om du är...

 Född 1970 pensionerar du dig med: + 77 452 kr

Född 1980 pensionerar du dig med: + 142 252 kr

Född 1990 pensionerar du dig med: + 224 995 kr

Riskinformation: Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning. Fonden kan både minska och öka i värde.

EXTERN LÄNK: Beställ en kostnadsfri analys av dina pensionspengar hos Svenska fribrevsbolaget