Annons Innehåll från Sportproffsen

Sup-brädan som överträffar de andra brädorna

Förra sommaren exploderade intresset för sup-paddling i Sverige. Det ledde till att många populära brädor tog slut i butikerna och situationen förväntas upprepas i år.

Trenden att paddla sup-bräda märks längs stränderna, ute på vattnet – och i butikernas lager. Många av de populäraste sup-modellerna var slutsålda redan före midsommar förra året.

Produktexperten Milla Korhonen förstår att vattensporten har blivit omtyckt.

– Att paddla sup-bräda är en perfekt aktivitet en fin sommardag. Det är ett bra sätt att bryta sig loss från vardagen och få avkoppling. Dessutom är paddlingen effektiv träning. Flera muskelgrupper måste hela tiden arbeta för att du ska hålla balansen på brädan, och du får bättre hållning, säger Korhonen och lägger till att det naturligtvis också går att sitta på brädan och paddla.

En modell står ut bland sup-brädorna

Favoritbrädan den här säsongen har varit den robusta uppblåsbara FitNord Aqua Leaf-brädan. Milla Korhonen berättar att hon har testat många sup-brädor, och Aqua Leaf sticker ut från mängden på flera sätt.

– Det är vanligt att paddla med en familjemedlem eller en vän. Aqua Leaf har tagits fram för att vara så robust som möjligt. Den kan bära upp till 200 kilo, vilket betyder att den klarar två eller till och med tre personer. Den är också bredare än traditionella sup-brädor, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att falla ner i vattnet, säger hon.

Uppblåsbara brädor är enkla att transportera

På marknaden finns det sup-brädor som är tillverkade med hårda skal och de som är uppblåsbara. De största problemen med de hårda varianterna som är längre än tre meter är förvaringen och transporten. 

– Men när du har tömt din uppblåsbara sup-bräda på luft får den plats i en väska, vilket gör att du lätt kan ta med den till stranden och förvara den på ett smidigt sätt, säger Milla Korhonen.

Alla högkvalitativa uppblåsbara sup-brädor är gjorda av så kallat dropstitch-material. Tack vare dropstitchen går det att pumpa upp brädorna så mycket att de blir lika styva som brädor med hårt skal.

– Dropstitch används när produkten kräver särskild hårdhet. Materialet tål betydligt högre tryck än uppblåsbara strandleksaker och badmadrasser och används därför i uppblåsbara sup-brädor och kajaker och gummibåtar med motor, säger Milla Korhonen.

”Bör införskaffas före semestern”

Eftersom det har blivit populärt att paddla sup-bräda säljs inkommande leveranser redan i förväg. Utöver den stora efterfrågan från kunderna hämmas tillgången på brädor av logistikproblem världen över, något som märktes redan förra sommaren.

Produktexperten Milla Korhonen har dock goda nyheter för dig som planerar att köpa en sup-bräda.

– Populära FitNord-brädor är fortfarande tillgängliga. Till exempel finns årets populäraste Aqua Leaf-bräda i lager. Aqua 300-modellen, där utbudet av färger är större än tidigare, finns det också en hel del av.

Enligt Korhonen är den bästa tiden att skaffa en sup-bräda nu, innan semesterperioden tar fart runt midsommar.

– De mest populära produkterna som Aqua 300 och Aqua Leaf kommer inte räcka till alla. Därför bör du vara snabb om du vill komma ut på vattnet i sommar.


Sup-brädorna som nämns i artikeln

FitNord Aqua Leaf 340 sup-brädsats  


FitNord Aqua 300 sup-brädsats  


Alla sup-brädor 


Sup-brädorna levereras med paddel, fena, pump, fångrem att fästa på ankeln och bärväska.