Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Sportproffsen

Sommarens mest effektiva hemmaträning: "10 minuter motsvarar en halvtimmes löpning"

Att hoppa studsmatta är en av sommarens roligaste aktiviteter både för vuxna och barn. Men det är även en effektiv träningsform. 

Studsmattan är en vanlig syn i svenska trädgårdar. Många gånger köper man en studsmatta för att barnen ska ha roligt, få frisk luft och röra på sig, men en studsmatta är faktiskt en effektiv träningsform även för vuxna. Perfekt för att få bättre kondition – och du får en varierad träning. 

Effektiv träning utan att du tänker på det

Produktexperten och personliga tränaren Milla Korhonen förklarar varför studsmattan är en succé från år till år.

– Att hoppa på en studsmatta är så roligt att många inte ens inser att det är träning. Trots att det är roligt är det ett riktigt effektivt träningspass.

Att hoppa på en studsmatta är en effektiv träning för hela kroppen: hjärta, lungor och muskler får jobba. I synnerhet utvecklas de djupa musklerna i mellankroppen och bäckenbotten när man hoppar på en studsmatta.

– Så lite som tio minuters studsande på en studsmatta motsvarar en halvtimmes löprunda. Att bara hoppa och ha kul med barnen en liten stund förbrukar mer kalorier än du gör på en promenad.

Träning för hela familjen

När du hoppar på en studsmatta är träningen lätt att justera för att passa dig själv. Du behöver inte alltid studsa så högt du kan, att bara hoppa lite försiktigt är bra träning för nybörjaren.

– Om det har gått ett tag sedan du hoppade eller tränade senast, är det bra att börja försiktigt. Du kan studsa som om du inte lyfter från mattan. bara den lilla rörelsen stärker muskulaturen och vänjer dig vid att studsa. Efter det kan du gradvis börja hoppa.

Många familjer tycker det är det svårt att få barnen att lämna sina skärmar för att leka utomhus, men när de har en studsmatta är det betydligt lättare att få barnen att röra på sig.

– Studsmattan passar hela familjen och är en succé bland barn och unga. Aktivitetsnivån bland barn har minskat jämfört med min egen ungdom, men för de som har en studsmatta har detta ändrats. 

Studsmattor som passar alla

Det finns ett stort utbud av studsmattor och du kan enkelt hitta en lämplig modell som passar dig. Utöver att ha en i trädgården köper allt fler en studsmatta att ha i sommarstugan.

– Som tur är finns det ett så stort utbud av studsmattor i olika storlekar idag att alla kan hitta en som passar deras behov. En studsmatta med en diameter på 240 centimeter är lämplig för en liten trädgård, medan en studsmatta på 430 centimeter skapar möjlighet att göra mer avancerade trick och är värt att köpa för en större tomt och då du har äldre barn. 

I takt med att utbudet har ökat har även prisnivån på högkvalitativa studsmattor sjunkit de senaste åren.

– Du behöver inte längre välja den dyraste modellen, utan du kan få en rejäl studsmatta för mindre än 3000 kronor. Att hoppa på en studsmatta är inte bara en förmån för barnen utan även ett bra träningspass för de vuxna. Studsmattan garanterar roliga stunder och det mest effektiva träningspasset i sommar för hela familjen i din egen trädgård.


Studsmattor som nämns i artikeln:

240 cm studsmatta som passar en liten trädgård: 

sportproffsen.se/fitnord-studsmatta-240 


430 cm studsmatta för hela familjen:

sportproffsen.se/fitnord-studsmatta-430 


Alla studsmattor: 

sportproffsen.se/studsmattor