Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Netonnet

4K och 8K: Vad är skillnaden – egentligen?

När det kommer till att köpa en ny TV är valet av upplösning ett kapitel för sig. För dig som undrar vad 4K och 8K egentligen står för kommer här en guide som förklarar skillnaderna.

Läs allt om Samsungs nya TV hos NetOnNet

Om du har surfat runt efter en ny TV har du med största sannolikhet stött på termerna 4K och 8K – och samtidigt kanske även förstått att HD och FHD inte längre ligger i topp när det handlar om skärmupplösning. I alla fall inte för den som förväntar sig det där lilla extra av sin TV-upplevelse.

Det hänger på pixlarna

Läser man på lite kort om 4K och 8K kan den sistnämnda vid en första anblick verka som det självklara alternativet. Med sina 33 miljoner pixlar slår 8K 4K:s cirka 8 miljoner pixlar med hästlängder. Men 4K är ändå inte långt efter när det kommer till bildkvalitet. Tittar man på Samsungs QLED använder företaget quantum dot-teknik i sina 4K- och 8K-modeller. Något som innebär att ett skikt av nanopartiklar förvandlar ljus till en miljard olika färger. Det betyder att både QLED 4K och 8K kan återge hela färgrymden 100 procent korrekt, och visar rena och starka färger i alla typer av scener. QLED-tekniken gör också så att man får bra bild oavsett hur ljust det är i rummet.

AI löser problemet

Eftersom det inte har funnits skärmar med 8K-upplösning till relativt nyligen har filmskapare inte haft någon anledning att producera material i det formatet. För att deras kunder ska kunna titta på filmer och TV-serier i 8K har Samsung använt sig av AI-uppskalning i sina QLED 8K-modeller. Något som innebär att data används för att optimera varje scen genom att uppgradera lägre upplöst material till 8K.

– Resultatet blir fantastiska remastrade bilder som inte liknar något annat som finns på marknaden för tillfället, förklarar Netonnets försäljningschef Robert Kindstrand.

Det bästa valet

Trots att 4K inte slår 8K när det kommer till bildkvalitet, menar Robert att det ändå blir ett relativt jämnt lopp mellan de två olika formaten.

– QLED 8K ger kanske en något naturligare bild, men QLED 4K:s bildkvalitet är även den helt otrolig, med en fantastisk skärpa och verklighetstrogna färger.

En TV för det moderna nordiska vardagsrummet – läs allt om Samsungs nya modell här