Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från PriceRunner

Terminsstart: Ekonomiska utmaningar för de nya studenterna

Studiestarten står för dörren och det kan snabbt bli dyrbart.
Var femte studerande som ska påbörja nya studier siktar nu in sig på en ny, bärbar dator, men budgeten är låg visar ny undersökning.

EXTERN LÄNK: Möt studiestarten med en ny laptop

Corona-krisen har gjort det svårt för de flesta att utföra sina studier och sommarjobb. Samtidigt finns det utgifter, till exempel hyra, mat och inköp, studieböcker, resor. Det finns gott om utgifter när man är studerande och måste få ekonomin att gå ihop på CSN-budgeten. Och om du hör till dem som påbörjar en ny utbildning efter sommarlovet har du säkert redan ögonen på en sak: nämligen en ny laptop.

Faktiskt ska 20 procent av de studerande som påbörjar en ny utbildning efter sommarlovet investera i en ny laptop till terminsstarten, visar en ny undersökning från användar-sajten PriceRunner. Men de nya studenternas budget är låg.
Siffrorna i undersökningen visar att över 40 procent av studenterna har en max-budget på 4 000 kronor för att köpa ny laptop. Så man måste tänka kreativt för att få den perfekta studie-laptopen och undvika att terminsstarten blir alltför dyrbar.

Men du behöver inte kompromissa.

Jämför priser och spara upp till 30 %

De populära Chromebooks är ett exempel på en serie datorer som täcker de flestas behov inom rimliga prisnivåer, med priser från 1 500 kronor. De är lätta, har tillräcklig batteritid för långa studiedagar och massor av möjligheter - en idealisk laptop för studentbruk.

Det finns datorer för varje budget och det vimlar av erbjudanden inför terminsstarten.

– Priserna på bärbara datorer varierar otroligt och man kan lätt spara 30 %. Vi vet att studenter har en stram budget, så det lönar sig att se sig omkring säger Peter Wulff, som är Sales Manager hos PriceRunner.

Ofta kan man spara 30 procent på att köpa datorn i den billigaste butiken, jämfört med den dyraste. Och i vissa fall kan man spara ända upp till 80 procent om man råkar ramla över ett bra erbjudande.

Tänk efter vad du behöver - och köp efter det

När du ska välja en ny dator bör du först och främst se på den studieform och undervisning du ska påbörja. Det är nämligen den, och din budget förstås, som avgör vilken dator du ska välja. Chromebooks, som är utformade för att arbeta "i molnet" uppfyller här alla behov.

Om du i första hand ska skriva uppgifter, surfa på nätet och för övrigt skriva anteckningar inom undervisningen har du inte användning för avancerade grafikkort och extra hårdvara.

Med Chromebook kan du göra allt. Och du kan naturligtvis hämta fler appar via Chrome-webbläsaren, om du behöver. Exempelvis kan du ladda ner Microsoft Word, Excel och PowerPoint som appar till din Chromebook.

När du har mycket att göra vill du helst inte oroa dig för vardagliga småsaker. Tar strömmen till min dator slut? Kommer jag ihåg min laddare? Och annat i den vägen. Chrome OS optimerar batteritiden, så att du kan arbeta och få underhållning i upp till 12 timmar på en laddning.

Men även om allt händer i molnet och online med en Chromebook behöver du alltså inte hela tiden tänka på om du har internetuppkoppling för att kunna arbeta med dina dokument. Dina senaste filer och din e-post är nämligen tillgängliga, bara du ställer in offline-åtkomst.

– Men kom ihåg att tänka dig för, fundera över vad du behöver och kontrollera priset en extra gång för att se om det är ett bra erbjudande du har hittat, är Peter Wulffs avslutande råd.

EXTERN LÄNK: Möt studiestarten med en ny laptop