Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från PostNord

PostNord Sveriges VD i "heta stolen": Frågas ut om landsbygden

Brevbäringen är den tredje viktigaste samhällsfunktionen i glesbygd, det visar PostNords senaste landsbygdsundersökning. Bara bredband och mobiltäckning väger tyngre.

– Lantbrevbäraren blir en viktig länk till det övriga samhället, konstaterar PostNord Sveriges VD Annemarie Gardshol.

PostNord är just nu ute på en två månader lång turné genom landet för att möta svenska folket och fånga upp synpunkter på verksamheten.

Det har blivit många frågor om försenade brev, försvunna paket och Kinamoms, men också glada tillrop och kommentarer från nöjda kunder. Utanför storstäderna är det dock en annan brännande fråga som dominerar.

– Många vill prata med oss om servicen på landsbygden. Folk är oroliga och undrar vad som händer med brevbärarna när brevvolymerna sjunker. Just därför är det extra viktigt att vi genom lantbrevbäringen kan behålla en god service i delar av landet som har ofta har långt till andra samhällsfunktioner, säger PostNord Sveriges VD Annemarie Gardshol.


Läs mer om PostNords turné här

Frågor i direktsändning

När PostNord nyligen sände live från Centralen i Stockholm satte sig Annemarie Gardshol i "heta stolen" och tog frågor av åskådare i direktsändning. En man tyckte att det var besvärligt att man numera måste hämta e-handlade paket i en livsmedelsbutik och menade att "servicen för äldre försvunnit på landsbygden".

PostNords Sverige-VD replikerade att servicen inte skiljer sig nämnvärt mot om man bor på Södermalm i Stockholm. Snarare får man bättre hjälp om man bor längs en lantbrevbärarlinje.

– Oavsett var man bor i Sverige måste man hämta ut sina paket i en affär eller på en mack, där gör vi ingen skillnad. Är det någonstans vi gör undantag är det på landsbygden. Bor man på landet kan man faktiskt beställa hemkörning av paketen från lantbrevbäraren, säger Annemarie Gardshol.


Se PostNords livesändning från Centralen i efterhand

Postombuden spelar roll

Förutom brevbärarna spelar också postombuden en viktig roll för att människor på landsbygden ska få vardagen att fungera. Det märks tydligt i PostNords landsbygdsundersökning där andelen som tycker att postombud är viktigt ökat från 83 till 88 procent sedan frågan ställdes senast 2015.

– E-handeln är en del av livet på landsbygden i dag och det blir allt viktigare att kunna hämta ut sina paket där och då det passar bäst. Det är glädjande att ombuden anses vara så viktiga, samtidigt som det förstås är uppskattat att lantbrevbärarna kan ta med sig paketen ut till dem som önskar, säger Annemarie Gardshol.


Fakta
I Sverige finns i dag 760 000 hushåll utanför tätort som får sin post och i många fall paket levererade av brevbärare på de cirka 1 700 lantbrevbärarlinjerna.
Lantbrevbärarens roll har förändrats i och med digitaliseringen. Andelen brev har minskat med runt 50 procent, samtidigt som utdelningen av paket har ökat kraftigt. Bara i fjol växte e-handeln i Sverige med 16 procent.
I PostNords senaste landsbygdsundersökning anser 94 procent av de tillfrågade att brevbäraren är en viktig samhällsservice. Viktigare än livsmedelsbutik, kollektivtrafik och vårdcentral. 88 procent tycker att postombud är en viktig tjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!