Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från PostNord

Allt vanligare med våld mot brevbärare

Förr var brevbäraren fredad och kunde lämna sin cykel obevakad. I dag utsätts svenska brevbärare för både stölder och hot.

– Man kan beskriva det som en våldstrappa där vi definitivt klivit upp ett par steg de senaste åren, säger PostNord Sveriges säkerhetschef Alexis Larsson.

Hot och påhopp har blivit ett allt vanligare inslag i brevbärarens vardag. Det kan handla om allt från att folk ställer sig i vägen och säger elaka saker till rena stölder och grovt fysiskt våld.

– För någon vecka sedan blev en brevbärare skjuten i nacken med en soft airgun. Inget blodvite uppstod den gången, men tänk om det hade tagit i ögat?, säger Alexis Larsson som är säkerhets- och reklamationschef på PostNord.
Han har sett hur respekten för brevbäraren som samhällsinstitution minskat de senaste åren. Samtidigt har brevbärarna med sig allt fler paket som är stöldbegärliga.

– För tio år sedan hade vi knappt några stölder ur brevbärarväskor. Cykeln kunde stå där olåst och obevakad. Så är det inte längre, och det kommer inte att bli bättre. Det är min bedömning.

Så skyddar PostNord godset

Stötta de anställda

Näringsminister Mikael Damberg (s) är en av de som uppmärksammat problemet. Han tog själv upp frågan i en intervju inför PostNords live-event på Centralen i Stockholm den 29-30 maj:

– Våra brevbärare ska inte behöva utsättas för hot eller trakasserier, till exempel om det tekniska systemet inte fungerar. De jobbar varje dag med att leverera post och brev och det ska de göra fortsättningsvis också, säger Mikael Damberg och fortsätter:

– Vi måste höja kvaliteten och då får vi ställa tuffa krav på ägarna och styrelsen för PostNord, men vi måste också se till att stötta de anställda som jobbar hårt i bolaget.

 

Så gör du vardagen säkrare för din brevbärare

Skrämmande utveckling

Enligt Alexis Larsson på PostNord har antalet rapporterade incidenter inte ökat. Problemet är att vardagshoten inte anmäls alls.

– En brevbärare som jag pratade med sa att om han skulle anmäla allt som händer då skulle han få sitta och skriva varje dag. Det är en skrämmande utveckling, säger Alexis Larsson.

PostNord har vidtagit flera åtgärder för att skapa en tryggare arbetsmiljö, som säkerhetsutbildningar, personlarm, utdelning på andra tider och dubbel bemanning i extra utsatta områden.

– Det tråkiga är ju att det kan drabba mottagarna i dessa områden, som får sina brev väldigt tidigt eller väldigt sent på dagen, och ibland till och med dagen efter. Men det viktigaste är ändå att våra medarbetare inte utsätts för risker.