Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från PostNord

22-åriga Zain efter flykten till Sverige

Han pratar bred västerbottniska, älskar jobbet som lastbilschaufför och ska bli pappa för första gången.

För Zain blev språket nyckeln till det svenska samhället.

– Titta på tv, lyssna på ljudböcker och försök hitta ett jobb där kollegorna pratar svenska, är hans tips till nyanlända.

För nio år sedan kom Zain som flykting till Sverige. Han minns dagen som igår. Det var den 8 maj 2009 och första gången som Zain och hans syskon såg snö.

– Vi tyckte att det var så kallt i Sverige men det var ändå som att komma ut från ett helvete och in i himlen. Hellre kyla än krig, säger Zain.

Hemma i Irak var det kaos och familjen bestämde sig för att fly. De hamnade först i Syrien men Zains pappa, som ville skapa en bättre framtid för sin familj, reste iväg. När han kom tillbaka efter ett år hade han ordnat uppehållstillstånd i Sverige och en liten etta utanför Skellefteå.

 

Jobba extra som brevbärare

Tog ansvar för språket

Zain var 13 år när han kom till Sverige. Han tog tidigt eget ansvar för språket. Lyssnade på ljudböcker, tvingade familjen att prata svenska hemma, tittade på svensk tv och framför allt – skaffade en egen hobby.

– Jag har alltid gillat fotboll så jag sökte upp ett lag där ingen pratade arabiska. Då blev jag tvungen att prata svenska och upptäckte en annan sida av språket. Bara det att jag direkt lärde mig ordet "boll", säger han förtjust.

Zain hade planer på att bli journalist efter högstadiet men bytte till fordon och transport. Nu jobbar han som chaufför på PostNord sedan två år tillbaka och älskar sitt jobb.

– Man känner sig fri ute på vägarna, omgiven av all vacker natur. Många tror att lastbilsyrket är ensamt men så är det faktiskt inte. Vi är som en familj på PostNord och det passar mig jättebra att variera körningar med att få en liten pratstund med kunder, sitta på kontoret och umgås med teamet. Det är jättetrevligt och jag skulle inte kunna trivas bättre.

Bra för språkinlärningen

Enligt Zain är första jobbet enormt viktigt för att komma in i samhället ordentligt. PostNord har flera integrationsprojekt där nyanlända får möjlighet att kombinera en deltid med svenskastudier på SFI.

– För att ge nysvenskar möjlighet att snabbt komma in på arbetsmarknaden har vi anpassat språkkraven på vissa tjänster på terminalsidan. Det ger oss tillgång till kompetenta personer som kanske inte är redo för de jobb där man behöver kunna läsa och skriva svenska, säger Helene Hasselskog, chef för HR organisationsutveckling på PostNord Sverige.
På PostNords terminal i Härryda utanför Göteborg har 22 nyanlända anställts på deltid i ett samarbete med Arbetsförmedlingen och We Link Sweden. I Torsvik utanför Jönköping har tio personer anställts efter anpassade språkkrav. Samtliga kombinerar sitt deltidsarbete på PostNord med svenskastudier vid SFI. Resultatet är positivt för alla inblandade och modellen kommer att fortsätta prövas på fler terminaler.
– Det har visat sig vara ett jättebra sätt för språkinlärningen, att kombinera SFI-studier med praktiskt arbete. Många som jobbar hos oss är extremt välutbildade i sina hemländer och ser mest detta som ett genomgångsjobb, men det är helt okej, säger Helene Hasselskog.

 

Bli en av oss! Läs mer om hur det är att jobba på PostNord och se lediga tjänster på din ort.

Zain vill inspirera

Hon understryker att initiativet även är affärskritiskt för PostNord:

– Vi behöver anställa minst 6 000 personer i år och då måste vi inkludera alla grupper i samhället. Som statligt bolag har vi också ett stort samhällsansvar där vi både behöver vara konkurrenskraftiga och leverera bra tjänster samtidigt som vi ska erbjuda jobb till dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Zain brinner själv för att få fler nyanlända att lära sig språket och integrera sig i det svenska samhället. Några gånger om året besöker han förberedelseklasserna på sin gamla skola för att inspirera andra unga nysvenskar.

– Jag brukar säga att jag satt här själv för bara några år sedan och kunde ingenting, förstod ingenting, men för varje dag som gick blev det lite bättre. Man måste bara engagera sig och man måste lära sig språket. Vill man så kan man.

 

Fakta: Zain

Ålder: 22 år.

Bor: Radhus i Skellefteå.

Familj: Flickvän, mamma, tre bröder och en syster.

Gör: Lastbilschaufför på PostNord.

Bakgrund: Flydde från Irak 2007, bodde två år i Syrien och kom till Sverige med sin familj 2009.

Stolt över: "Över allt jag har gjort, men mest är jag stolt över farsan."

Livet om fem år: "Då hoppas jag att jag har en liten familj och att jag har klättrat upp lite på jobbet, som arbetsledare kanske."

 

Zains 3 bästa tips till andra nyanlända

1. Språket är verkligen jätteviktigt, se till att lära dig svenska så fort du kan. Titta på tv, lyssna på ljudböcker, läs på SFI men kombinera det gärna med ett enklare jobb eller en aktivitet där alla pratar svenska.

2. Sitt inte bara hemma och hoppas på det bästa, se till att aktivera dig för att bidra till det svenska samhället. Vi får skolmat, plogade vägar och vård som vi aldrig kunnat drömma om. Att direkt vara med och bidra är ett bra sätt att integrera sig. Alla i min familj pluggar eller har fasta jobb i Sverige och det är viktigt tycker jag.

3. Se till att ha viljan, för då klarar man vad man vill.

 

PostNord anställer nyanlända

  • PostNord har ett samarbete med Arbetsförmedlingen och We Link Sweden för att ge jobb till nyanlända som läser på SFI. Hittills har ett 30-tal personer anställts på terminalerna i Härryda och Torsvik parallellt med att de läser svenska på halvtid på SFI. Liknande satsningar planeras på paketterminalerna i Malmö och Stockholm.
  • Genom anpassade språkkrav för vissa tjänster gör PostNord fler personer i samhället anställningsbara. Jobbet passar som ett första jobb i Sverige och ger både trygghet med kollektivavtal och flexibilitet eftersom PostNord har verksamhet i hela Sverige. Det går lätt att flytta och göra samma jobb på en annan ort.
  • Projektet syftar till att bidra till integrationen på den svenska arbetsmarknaden samtidigt som det tillgodoser PostNords behov av arbetskraft och kompetens.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!