Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Polisen

Så blev barndomsdrömmen sann – för patrullhundföraren

Fredrik Norén lyckades kombinera sitt stora hundintresse med viljan att göra skillnad. Som patrullhundförare tillbringar han i dag varje vaken timme med sina hundar. Tillsammans räddar de liv.

EXTERN LÄNK: Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu

Det började redan som barn. Så tidigt Fredrik Norén kan minnas har han varit djupt fascinerad av djur – särskilt hundar, som han alltid haft omkring sig. När han så småningom kom in på polisutbildningen 2007 hade han därför en idé om att kunna jobba som hundförare.

Efter utbildningen arbetade Fredrik i sex år som polis. Därefter lyckades han ta sig igenom rekryteringstesterna och antogs till hundförarnas specialistutbildning. Efter en provtjänstgöring i sex månader blev han till slut grundplacerad på hundenheten som patrullhundförare.

Fredrik ser hunden som ett ovärderligt verktyg som stärker polisens förmågor. Samtidigt kräver arbetet stor disciplin.

– Det finns fortfarande ingen mekanisk nos som kan ersätta hundnosen. Hundarna är också snabbare än vi är – om någon springer ifrån mig kan jag släppa hunden ifall situationen kräver det. Ingen människa kan springa ifrån hunden. Hon är dessutom tränad att bita och hålla fast tills jag kommer ifatt.

Dygnet runt med hundarna

Hundföraren jobbar alltid med samma hund, och relationen blir med tiden mycket stark eftersom de lever ihop även i hemmet.

– Just nu har jag faktiskt två hundar. Magda fyller åtta år och är snart på väg i pension, så jag har även fått en yngre som heter Terry.

Det finns polishundar som blir specialiserade på att spåra exempelvis sprängämnen, narkotika eller blod, medan så kallade patrullhundar jobbar mer brett. I grunden tränas de framförallt på mänsklig vittring.

– Det vanligaste uppdraget för oss är att spåra efter gärningsmän som flyr från en plats, samt att leta efter bevismaterial som tappats eller kastats bort. Att biträda vid räddningssök är dock alltid patrullhundarnas viktigaste arbetsuppgift och står därmed högst upp på vår prioritetsordning. Man räknar med att patrullhundarna i Sverige årligen räddar cirka 100 människoliv, vilket såklart är ovärderligt.

Spår och sök är inte det enda Magda, Terry och deras kollegor får lära sig. De ska även kunna skydda sin hundförare i en hotfull situation, jaga gärningsmän, bita och släppa taget, samt skälla på beställning.

– Det är ett avancerat arbete att få hunden att förstå allting, säger Fredrik. Men det svåraste är att hitta hundar som är lämpade.

När polisen letar efter nya patrullhundar är de flesta raser välkomna att testas, men det slutar nästan alltid med ett fåtal brukshundsraser, som schäfer eller malinois.

– Hundarna måste vara väldigt allround, exempelvis ha styrka och bra mentalitet, samtidigt som de ska kunna gå upp i temperament. En liten terrier kanske har mentaliteten, men saknar fysiken och tyngden. En golden retriever i sin tur kanske har fysiken, men saknar mentaliteten.

Behov av fler hundar och hundförare

Fredrik menar att det kommer att behövas betydligt fler duktiga hundar och hundförare till Polismyndigheten under de kommande åren. Men hur blir man en bra hundförare? Fredrik är övertygad om att det krävs ett genuint hundintresse i grunden.

– Du måste också vara nyfiken och driven som polis, gärna med ett par års erfarenhet av yttre tjänst. Det är viktigt att komma ihåg att det blir mycket ensamarbete, samtidigt som en lever väldigt tätt tillsammans med hunden.

Han har inget omedelbart svar på frågan om han har upplevt ett enskilt fall som betytt extra mycket.

– Varenda case där vi lyckats är en succé. Även om hundarna bara kan spåra fem meter, är det fem meter mer än jag klarar av. Magda har hittat knivar och skjutvapen som vi aldrig hade fått fram utan hundens hjälp, samt spårat gärningspersoner som kunnat gripas. Men framförallt har hon hittat suicidala försvunna personer som vi har räddat livet på. Det är tydligt att vårt arbete gör skillnad.

EXTERN LÄNK: Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu