ANNONSInnehåll från Polisen

Polisen: ”Vi behöver fler bombtekniker”

Att förbygga och hantera sprängmedel i civilsamhället är en allt vanligare uppgift för polisen. Nu ska fler poliser genomgå den tuffa utbildning som krävs för att bli bombtekniker.
– Vi har inte utrymme för att chansa eller begå misstag, säger Jon vid polisens nationella bombskydd.

EXTERN LÄNK: Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen idag 


Jon hade arbetat med insatspolisverksamhet under 15 års tid innan han kom i kontakt med bombskyddsverksamheten. Den var ganska okänd för honom, men verkade intressant.

– Jag tilltalas av att jobba med specialistverksamheter, att försöka bli så duktig man kan inom ett särskilt område.

2016 gick han grundutbildningen till bombtekniker. Antagningsprocessen är omfattande och består bland annat av psykologiska tester, läkarundersökning, arbetsprov och intervjuer. Kandidaterna som tas ut genomgår en sex månader lång grundutbildning tillsammans med Försvarsmakten.

När utbildningen var över erbjöds Jon en tillsvidaretjänst inom nationella bombskyddet. Efter ett par år som bombtekniker i yttre tjänst är han i dag operativ chef för verksamheten.

Uppdrag: att bombsäkra området

Det förebyggande bombskyddsarbetet sker i princip alltid på uppdrag av andra funktioner inom polisregionerna, framförallt när de genomför särskilda insatser där man kan misstänka att det finns sprängmedel.

– Vi hjälper till genom att söka igenom fastigheter och bilar i jakten på illegala sprängmedel. Bombhundar är i princip alltid med på de uppdrag vi genomför. De är särskilt tränade i att hitta vanligt förekommande sprängämnen, men hittar även vapen och ammunition. 

Vid händelser där man misstänker att det finns en bomb någonstans är bombskyddets uppdrag att avgöra ifall exempelvis ett misstänkt föremål är farligt eller inte. Om det är det måste bombteknikerna ta sig an föremålet och göra det ofarligt.

– Vi använder oss av hundar, bombrobotar och annan teknisk utrustning för att säkerställa att ett område är säkert. Samma sak gäller när det redan skett en explosion någonstans. Då är vår uppgift att snabbt säkra platsen så att kriminaltekniker ska kunna ta över och göra sitt forensiska jobb.

Snabbhet allt viktigare

Enligt Jon har arbetsbelastningen för bombskyddet ökat kraftigt under de senaste åren, då både antalet hemmagjorda bomber ökat och bombbyggandet blivit mer avancerat. Situationen har pressat på utvecklingen av arbetsmetoder och utrustning för polisens bombtekniker.

– Vi har lagt mycket fokus och träning på att bli mer operativa så att vi kan svara snabbt på kritiska händelser. Att få ner responstiden har blivit allt viktigare i vårt arbete.

För den som är intresserad finns goda möjligheter inom bombskyddet, menar Jon.

– Vi behöver bli fler bombtekniker, men det finns också behov av kompetenta personer inom andra viktiga stödfunktioner, bland annat teknisk support och analysarbete. Ett exempel på detta är att det under 2020 startas upp ett nationellt bombdatacenter i samverkan med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.

Sökes: stresståliga problemlösare

De personliga egenskaper som är viktiga som bombtekniker är i stor utsträckning de samma som premieras inom poliskåren generellt.

– Vi behöver vara lugna och trygga i oss själva. Som bombtekniker bör du vara stresstålig, innovativ och lösningsfokuserad. Vi ställs ibland inför helt nya typer av problem som måste lösas, vilket kräver fokus och noggrannhet. Du bör kunna jobba lika bra självständigt som i grupp, och ett teknikintresse skadar inte.

Det är ingen hemlighet att jobbet som bombtekniker kan vara riskabelt.

– Många saker är farliga om man inte vet vad man gör, men vi tränar och övar mycket för att minimera risker för oss själva och andra. Jag har aldrig känt mig rädd under min tid som bombtekniker, avslutar Jon.

EXTERN LÄNK: Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen idag