Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Polisen

Polisen ska växa: Är du framtidens polis?

Tomas Rosenberg, polismästare och HR-chef.

Vill du bli narkotikaspanare, utredare eller lösa cyberbrott? Inom polisen finns en enorm mångfald av spännande arbetsuppgifter och oväntade specialistområden. Och nu ska polisen bli fler.

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu!

 

Ordet "polis" ger snabbt en inre bild – vi ser uniformerade poliser patrullera våra gator, hantera folksamlingar eller stanna fortkörare. Dessa synliga poliser är bara en del av polisen. Idag arbetare närmare 32 000 personer, inom 80 inriktningar och 300 olika yrkesroller på Polismyndigheten. Bredden är enorm och polisen ska växa till cirka 38 000 medarbetare, både poliser och civila, fram till år 2024.

Tomas Rosenberg är polismästare och HR-chef med ansvar för polisens kompetensförsörjning samt kultur och likabehandling.

– Vi behöver bli fler inom många olika områden. Främst behöver vi fler ingripandepoliser och områdespoliser som kan arbeta ute i lokalområdena. Med större närvaro i hela samhället kan vi arbeta mer brottsförebyggande i samverkan med bland annat kommun, skola och socialtjänst.

Fler som kan lösa cyberbrott i framtiden

Andra områden som kommer bli viktiga under 2020-talet är cyberbrott, gränspolisiär verksamhet och internationell samverkan. Just internetrelaterad brottslighet utgör ett kraftigt växande område inom myndigheten.

– När allt större delar av brottsligheten flyttar ut på nätet blir det viktigare att fler polisanställda kan patrullera på webben för att stävja cyberkriminalitet som exempelvis barnpornografibrott och bedrägerier.

Vilka egenskaper är viktiga hos en polis?

– Vi vill ha trygga, stabila individer. Du ska ha tålamod, vara kommunikativ och kunna fatta självständiga beslut – till exempel ska du kunna frihetsberöva en person på ett sätt som följer lagen, samtidigt som folk står runt dig och skriker. Det är psykiskt och fysiskt påfrestande.

Att blixtsnabbt analysera omgivningen och ha förmåga att växla tempo menar Tomas Rosenberg är en viktig framgångsfaktor för att klara av det stundtals tuffa jobbet.

– Från ett rutinarbete kan du plötsligt behöva gå till ett komplext uppdrag med hög anspänning. Samtidigt kan det vara enormt tålamodskrävande när det inte händer något på en hel natt. Den delen av polisens verklighet finns också.
Men framförallt måste du tycka om att arbeta med människor. Polisarbetet ger dig möjlighet att göra skillnad, för enskilda individer och för samhället i stort.

Alla poliser har samma grundutbildning

Samtliga poliser i Sverige går igenom en utbildning på 2,5 år, vilket innebär att man får en stabil polisiär grundkompetens innan en eventuell specialisering tar vid. Redan vid antagningen får man välja ett preliminärt tjänstgöringsområde, och efter avslutad utbildning arbetar många som ingripandepolis i ett par år innan andra val kommer på tal.

– Efterhand kan du välja att inrikta dig mot att bli exempelvis spaningspolis, utredare eller att arbeta mer brottsförebyggande. Man upptäcker nya saker efterhand när man arbetar på fältet, och det går att bygga på sin kompetens med tilläggsutbildningar inom exempelvis trafik eller narkotika.

 

Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen nu!