Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Polisen

Krypterad kriminalitet kräver nya kompetenser

I en komplex och koordinerad operation lyckades polisen stänga ner Flugsvamp 2.0, Sveriges största marknadsplats för droghandel på Darknet.
– Insatsen krävde samordning med 25 länder samt en rad olika expertkompetenser, säger Björn på polisens nationella it-brottscentrum som ledde operationen.

EXTERN LÄNK: Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen idag


Det internet vi använder till vardags kan liknas med den synliga havsytan. Men därunder finns ett bråddjup av mörka vatten, kallat Darknet, som endast individer med rätt typ av programvara kan nå. På Darknet är informationen liksom användarnas identiteter krypterad och det finns forum för kriminella, som exempelvis köp- och säljsajter för vapen, droger och stulna kreditkortsuppgifter.

Flugsvamp 2.0 var den största svenska marknadsplatsen för illegal narkotikahandel på Darknet. En första version av sajten stängdes ner redan 2014, men det dök snart upp en ny version som sedan 2015 beräknas ha omsatt cirka 370 miljoner kronor.

Efter ett omfattande polisarbete kunde en 26-årig man gripas vid ett tillslag i Lund i september 2018. Personen är nu åtalad misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt penningtvättbrott och urkundsförfalskning.

Team med många kompetenser - en framgångsfaktor

För polisens del har utredningen inneburit en viktig milstolpe: de krypterade rummen på Darknet utgör inte längre en oangripbar och laglös frizon.

– Det finns digital bevisning i stort sett i all brottslighet. Vi har följt utvecklingen noga ända sedan Flugsvamp 2.0 började utvecklas, och ett antal köpare och säljare har gripits och dömts under tiden, säger Björn som har lett insatserna under namnet Operation Kinopio.

Men att få fast den misstänkte administratören var betydligt mer komplicerat och enligt Björn var det ett team med ett flertal olika kompetenser som slutligen ledde till att marknadsplatsen stängdes ner.

– Teamarbetet har varit en viktig framgångsfaktor. Att sätta samman kompetenser inom exempelvis utredning, it-forensik, operativ analys, finansiell utredning, vilka även är duktiga på kryptovaluta, liksom kompetens inom informationsinhämtning från öppna källor på internet, så kallad OSINT – Open source intelligence, är ofta ett koncept som fungerar väldigt bra i utredningar gällande brott som sker på internet. 

Ett brottsområde i ständig förändring

Att mer brottslighet sker på nätet har lett till en ökad efterfrågan av teknisk kompetens inom Polismyndigheten.

– De kriminella lär sig hur vi arbetar genom att läsa protokoll och domar. Vi måste alltid ha målsättningen att ligga ett steg före. Vi behöver bli fler i det arbetet och söker därför personer som är nyfikna på brott inom it-området. Det krävs uthållighet och noggrannhet eftersom det handlar om att söka efter små misstag. Det måste också finnas en vilja att utvecklas kontinuerligt eftersom brottsområdet är i ständig förändring, avslutar Björn.


EXTERN LÄNK: Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen idag