Annons Innehåll från Polisen

Caroline bytte karriär – med tålamod som vapen

Drömmen om att bli polis fanns länge.
Men det tog flera år – och en annan karriär – innan Caroline Gustafsson kände sig redo att ta steget.

– Jag tror att det hjälpte att jag hade fått en del arbetslivserfarenhet, säger hon.

EXTERN LÄNK: Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen idag


Att byta karriärbana kan vara stort, svårt – och ibland nödvändigt. För Caroline Gustafsson fanns polisdrömmen egentligen där hela tiden, och när hon skulle studera vidare efter gymnasiet valde hon mellan polisutbildningen och att läsa till förskollärare. Det blev det senare.

– Valet påverkades mycket av att jag spelade innebandy på hög nivå på fritiden. Jag hade helt enkelt inte rätt fokus och mognad som krävdes för att bli polis då.

Tredje gången gillt

Valet var gjort, och Caroline pluggade förskolepedagogik i 3,5 år innan hon gav sig ut på arbetsmarknaden. Hon trivdes med jobbet, men sökte ändå till polisutbildningen när tillfälle gavs. Efter fyra år som förskollärare fick hon äntligen ett positivt antagningsbesked 2016 – på tredje försöket. Då hade hon hunnit fylla 26 år. Vad mer hade förändrats?

– Det var flera saker som spelade in. Jag tog mer ansvar för min egen träning och var i bättre fysisk form än någonsin. Samtidigt som jag hade ett tydligt fokus. Jag tror också det hjälpte att jag hade fått en del arbetslivserfarenhet.

November 2018 började Caroline som polisaspirant i Sundsvall vid polisområde Västernorrland, region Nord. I dag arbetar hon som ingripandepolis.

Vad är roligast med polisarbetet?

– Det är nog variationen, att ett arbetspass kan innehålla så många olika saker. Det kan börja med ett fall av ringa stöld; följas av ett större narkotikaärende för att avslutas med rattfylla i en blåskontroll. Man vet aldrig hur ett pass kommer se ut. Det är det som gör det så spännande.

Tips: prata med en polis

Caroline uppmuntrar alla intresserade att söka till polisutbildningen, men poängterar samtidigt att det gäller att komma förberedd.

– Först skulle jag rekommendera att prata med en polis för att få en bättre bild av vad jobbet innebär. Läs på om yrket och utbildningen, och kom väl förberedd till uttagningen – både fysiskt och psykiskt. Ta reda på vilka fysiska tester som ingår i prövningen så att du kan träna på rätt saker.

När det kommer till egenskaper som gör en bra polis, halvskämtar Caroline om att hon lärt sig det kanske allra viktigaste i sitt första yrke.

– Att vara polis handlar mycket om tålamod, och där har jag onekligen en bra grund från förskolan. De kommunikativa egenskaperna är viktiga. Vi försöker alltid använda kommunikation som främsta vapen. Det innebär att man behöver behålla lugnet och istället agera terapeut i många tuffa situationer.


EXTERN LÄNK: Är du redo för en större uppgift – sök polisutbildningen idag