Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Partytajm

Så kan du få barnen att välja bort skärmen i vår

Skärmar och barn är inte en okomplicerad kombination.
I många fall kan spel och sociala medier vara så pass uppslukande att det tar över ungarnas liv. Hur ska man som föräldrar göra för att få dem att välja andra aktiviteter?

EXTERN LÄNK: Pyssel, uteleksaker, maskeradgrejer och mycket mer hittar du hos Partytajm

 

De finns var vi än vänder oss: I bilen, i hemmet, på stan och i handen. Och ständigt pockar de på vår uppmärksamhet. Det handlar såklart om skärmarna.

Ända sedan den smarta telefonens genombrott under tidigt 2010-tal har mängden tid vi tillbringar med de digitala enheterna ökat kontinuerligt. Användandet har även smugit sig ner i åldrarna och i dessa tider är datorer och läsplattor en stor del av barns liv. Men det finns fortfarande en värld bortom spel och sociala medier, en värld där barn i alla åldrar i timmar kan försvinna in i spring och lek tillsammans.

Många föräldrar kan dock känna igen sig i svårigheten att få barnen att släppa skärmen och få upp ögonen för utomhuslek. Men det finns tips som kan hjälpa dig på traven.

Skapa förutsättningar

Alla barn är unika och vill olika saker, så att tjata eller peka med hela handen kommer antagligen inte att fungera. Tricket för att få barnen sugna på utelek är att de själva upptäcker tjusningen med det. Försök att introducera utomhusvistelser som en naturlig och återkommande del av barnens liv. Ta en extra omväg förbi lekparken eller skolgården eller köp hem roliga uteleksaker som triggar leklusten. Hos Partytajm finns mängder av roliga leksaker som exempelvis jätteplockepinn och dragkamp. Så här års börjar det även bli möjligt att flytta ut klassiska inomhusaktiviteter. Att pyssla och måla går minst lika bra ute som inne, här kan man som förälder föregå med gott exempel.

Träffas ute

Lunchträffar, kalas eller fika måste inte arrangeras inomhus. Stäm istället träff med släkt eller vänner i en park. Finns det en lekplats närliggande kommer det med stor sannolikhet inte ta lång tid innan barnen dras ditåt.

Ät ute

Frukostar, lättare luncher, fika och mellanmål är måltider i princip gjorda för att intas i det fria. Packa en picknickkorg och gör en lättare utflykt eller sätt er i parken alternativt på tomten. Tveksamma barn kan nog övertygas med en nedpackad favoriträtt eller andra snacks. Barnanpassa korgen med muggar, servetter tallrikar i roliga färger – allt för att det ska kännas så kul som möjligt.

Det positiva grupptrycket

Hör av dig till andra föräldrar och styr upp återkommande aktiviteter som brännbollsmatcher eller lekplatsträffar. Ju fler barn som är med – desto större chans att även dina vill haka på. Detta blir även ett naturligt sätt för er föräldrar att umgås.

 

EXTERN LÄNK: Hitta mängder av pyssel hos Partytajm