Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Nemas App

Här är vårens inredningstrender – så lyckas du med stilen

Vårens hetaste inredningstrender stavas färg, metaller och konstnärliga former.

Men hur gör man om man vill hoppa på trender men även ha ett hållbart och långsiktigt hem?

Det kan Johanna Rosenberg, arkitekt och rådgivare, svara på.

– Det viktigaste är att lyssna in på sig själv, vad man själv älskar och blir glad av, säger hon.

EXTERN LÄNK: Så fungerar Nemas – Läs om rådgivning här.


Vårens inredningstrender sprakar det om som aldrig förr.

Det är färger, former och metaller. 

Att färger som gult, lila och grönt i olika nyanser tagit plats både på catwalken och i inredningstrenderna menar Johanna Rosenberg, arkitekt och ansluten som rådgivare i egen regi på Nemas, är ett resultat av hur vår värld och samhälle ser ut just nu.

– Trender har ju sin grund i samhället runt omkring oss, och kanske är det vår längtan efter ljusa, glada och varma toner en respons på hur vi upplever världen just nu, säger hon.

Går du i banorna om att vilja göra om hemma och hoppa på en trend, kanske få in mer färg. Så är det alltid en bra idé att bolla sina tankar med någon först innan du börjar sätta sprätt på plånboken.

– Ett par oberoende ögon som ser på ett rum för första gången är inte låsta vid hur ytan brukar användas, eller har vant sig vid att se samma färgsättning och möblering varje dag. Den personen kanske kan komma fram till lösningar som man aldrig hade tänkt på själv, säger Johanna Rosenberg som själv är rådgivare via Nemas, som är en app där du kan få råd och hjälp inom flera områden, inte minst inredning och hemmafix.

Inspiration från naturen

Naturen som inspirationskälla har varit en trend inom inredning ett tag, och kan i Johannas mening inte längre helt kallas som en trend. 

Däremot är materialet fortfarande något vi fortsatt kommer vilja se mer av i våra hem, dock i nya former.

– Nu börjar vi kika förbi naturliga material och färger, nu tittar vi även på formerna, säger Johanna Rosenberg.

De organiska formerna kan vi se i vilket inredningsmagasin eller inredningsbutik vi än spanar i. De ses överallt – inte minst på speglar, i porslin, lampor och även möbler. 

–Trenden med organiska former går hand i hand med att vi värderar det handgjorda, det unika, och det får gärna synas spår av att något tillverkats för hand, säger hon.

En kontrast till de glada och sprudlande färgerna och personliga och varma former är de hårda metallerna.

Metaller i krom och silver syns i allt från lampor till möbler och i detaljer såsom brickor och skulpturer. 

Krom och silver är en inredningstrend Johanna Rosenberg ser kommer stort framöver.

–  Lite på tvären mot de två första trenderna som handlar om ljus, värme och naturlighet så kommer metaller stort. Det kan kännas lite motsägelsefullt i förhållande till andra trender i vår, men en intressant inredning innehåller också kontraster, säger hon.

Men bara för att något är en trend bör man inte genast hoppa på det menar också Johanna Rosenberg. Ett personligt hem går före ett hem kopierat ur en inredningskatalog.

Att lyssna in sin egna kompass och känsla för sitt hem.

Och det är det allt fler som gör. Tjänster inom hemmafix blir allt mer populära. Folk vill lära sig att göra mer själva, förstå stilar men också hantverket.

– När man omger sig med inredning och detaljer som man genuint älskar, då tenderar man att behålla dom längre än om man hoppar på varje trend som kommer utan att reflektera, säger Johanna Rosenberg och förklarar vidare:

– Avskyr man lila så bör man inte renovera köket i årets trendfärg lavendel, en trend är ju egentligen fullkomligt ointressant om man inte själv tycker om den, och att hoppa på varje trendtåg är inte ett hållbart förhållningssätt.

Ett tips överlag som Johanna Rosenberg tycker man kan ta med sig är kvalitet framför kvantitet, och att låta vissa inredningsprylar vila i exempelvis ett förråd för om ett par år kan de åter vara på tapeten – då slipper man köpa nytt och kan återanvända det man har hemma.

Johanna Rosenberg är i grunden arkitekt. Hon har jobbat mycket med planerings- och bygglovsfrågor, men också med inredning.

Hennes senaste projekt omfattade projektering, byggnation och inredning av ett mindre boutique-hotell i en gammal magasinsbyggnad på Västkusten.

Hennes roll som rådgivare på Nemas är att ge konkret information och vägledning kring det formella i en eventuell ombyggnation eller renovering. Hjälpa till med frågor kring bygglov och bygganmälan och vad som går och inte går att göra.

I hennes roll ingår det även att hjälpa till att hitta bra lösningar i ens hem.

OM NEMAS!

Nemas är en marknadsplats där du matchas med rådgivare för dina projekt, intressen eller inköp och får hjälp via videosamtal. Nemas roll är att vara kunskapsöverföring mellan kund och rådgivare på en marknad där gör-det-själv-trenden växer och många behöver goda råd längs vägen.

Med hjälp av Nemas rådgivning plattform kan du spara tid och pengar men också få ökad kunskap om inredning, renovering, hemmafix, trädgård och teknik. Rådgivning för allt i och runt ditt hem.

Vill du göra rätt från början eller få råd under ditt projekt? Läs då mer om Nemas smarta med rådgivning för hemmafix. Du kan även ladda ner Nemas rådgivningsapp här som finns både för android och smartphone.


EXTERN LÄNK: Ladda ner Nemas-appen här.