Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Moank

Skuldsättningen ökar – så tar du kontroll över din ekonomi

Det är mänskligt att behöva ta ett lån ibland, men samtidigt finns det en stor okunskap kring ekonomi i Sverige.

De som är skuldsatta mår ofta psykiskt dåligt, har sömnproblem – och lider av stress. 

– Vi vill att hållbarhet och kundens bästa i ett längre perspektiv ska stå i centrum, säger Peter Lange, vd på Moank. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Moank och Human loans for humans 


Pengar och ekonomi är fortfarande ett laddat ämne i Sverige. Vi pratar inte om vad vi tjänar, vilka skulder vi har – eller hur mycket vi har på kontot. Men vad händer om vi inte pratar om ekonomi med våra barn eller i skolan? 

Skuldsättningen i samhället ökar och allt fler unga börjar vuxenlivet med att skuldsätta sig som en följd av otrygga låneavtal, vilket påverkar både deras hälsa och vardag. De kan inte hyra en bostad, teckna telefonabonnemang eller ta ett lån.

Enligt en undersökning som Kronofogden lät göra i höstas bland personer med skulder hos myndigheten uppger nio av tio att de oroar sig över sin privatekonomi och lika många uppger att deras livskvalitet försämras av skulderna. De tillfrågade berättar om skuld, skam, stress och social isolering. 

Tidigare studier har visat att många tappar kontroll över sin ekonomi i samband med omvälvande livshändelser som arbetslöshet, sjukdom, separation eller konkurs – i kombination med låga inkomster och redan små marginaler. 

– Ekonomisk ohälsa ökar i samhället och det är oroande. Vi människor kommer att fortsätta att ta lån, oavsett om det är till boende, en bil eller renovering. Men vi långivare måste ta ett större ansvar, säger Peter Lange, vd på Moank. 


Viktigt med en god finansiell hälsa

Men skuldsättningen i samhället ökar och allt fler ungdomar skuldsätter sig som en följd av otrygga låneavtal. Därför har Moank en åldersgräns och beviljar inga lån till människor som är yngre än 20 år. Peter Lange förklarar att de vill förverkliga människors drömmar, men inte på bekostnad av deras privatekonomi. 

– Det är viktigt att ha en god finansiell hälsa, men det är svårt att greppa vad det egentligen betyder. Börja med att göra en månadsbudget och lägg inkomster mot utgifter. Använd inte kreditkort när du handlar. Använd bara de pengar som faktiskt finns på ditt konto, säger han.

Annat som är viktigt att tänka på för en hållbar ekonomi är att välja faktura och betala hela summan på en gång om du handlar på nätet, eftersom delbetalning alltid blir dyrare i slutändan. Och glöm inte att länga undan pengar i en buffert för oförutsedda kostnader. 


Ett lån ska ha ett tydligt syfte

Även om man har en ordnad ekonomi kan det ibland bli aktuellt att ansöka om ett lån. Då är det viktigt att lånet har ett tydligt syfte, menar Peter Lange. Moank tillhandahåller till exempel förmånliga solcellslån, båtlån, billån och lån för att bygga attefallshus.

– Ett lån till renovering är till exempel en investering i din bostad. 

Han berättar att handläggarna på Moank alltid sätter sig in i kundernas ekonomiska situation på ett djupare plan. Om ett lån riskerar att äventyra tryggheten i deras finansiella tillvaro kommer de att avslå ansökan. 

– När vi säger ”human loans” syftar vi helt enkelt på den mänskliga faktor som vi tar i beräkning när vi behandlar en låneansökan. Men vi har även en förståelse för att varje individs ekonomiska situation är unik, säger Peter Lange. 


EXTERN LÄNK: Läs mer om Moank och Human loans for humans 


Moank. Human loans for humans.

Moank vill bidra till en sund och ansvarsfull utlåning. Genom personlig kontakt och stöd genom hela processen tar de fram ett låneerbjudande anpassat för att skapa långsiktig ekonomisk trygghet för dig. 

Moank vet att vi människor har känslor, hopp och drömmar oavsett vart vi befinner oss i livet. De bryr oss om dig och din ekonomi. Därför säger de även nej ibland, om det skulle behövas.


Låna mellan 25 000 – 600 000 kronor

Rörlig individuell ränta på mellan 3,9 – 14,95 procent 

395 kronor i uppläggningsavgift 

0 kr i aviavgift vid autogiro 

Löptid 1-15 år 


Grundkrav

Du måste vara minst 20 år gammal 

Folkbokförd i Sverige 

Ingen skuld hos Kronofogden senaste 12 månaderna

Inte fler än två allmänna betalningsanmärkningar 

Inkomst på över 150 000 per år


Tips: Samla dina lån hos Moank

Flera lån och krediter hos olika långivare kan bli både rörigt och kostsamt. Nu kan du förbättra din privatekonomi genom att samla dina lån hos Moank med ett så kallat samlingslån. Moank går igenom din ekonomi och ser över vilka lån som är bäst lämpade att samla för att uppnå lägsta möjliga kostnad.