Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Moank

Så kan Carls AI-teknik pressa kostnaderna på ditt lån

Hans unika idéer kan sänka räntan på ditt lån.
Nu hjälper forskaren Carl Ringqvist bankutmanaren Moank.

– Här skapas något riktigt genuint, som ger nytta för dig som konsument och din privatekonomi, säger han.

Betala av lånet via lönen – så gör du

Artificiell Intelligens, AI, och det ekonomiska systemet har länge varit matematikern Carl Ringqvists stora intressen. Han forskar och doktorerar inom området och har tidigare jobbat på bank:

– Jag noterade att det fanns mycket att utveckla i branschen. Många banker har äldre tekniska system, stora organisationer och en datahantering som jag tror gör det svårt att utveckla kundrelationen i längden, säger Ringqvist och fortsätter:

– Branschen har gått mot att digitalisera men det har skett på bekostnad av personlig anpassning. Centralisering och standardisering har gjort det svårt att lyssna på kunden och många känner sig inte hörda. Jag vill hävda att med rätt slags digitalisering kan man vara både personlig och högeffektiv. Min upplevelse var därför att man kanske behövde starta en helt ny bank.

Bygger en helt ny bank

När han fick möjlighet att stötta sjösättandet av bankutmanaren Moank var det ett erbjudande han inte kunde säga nej till:

– Det känns väldigt kul att vara med och bygga något från grunden. Moank har möjligheten att "göra rätt från början", utan att behöva ta hänsyn till arv från gammeldags IT-system och organisationer. Ett omtag i grunden helt enkelt, där framtidens teknologier ges utrymme i varje led men där kunden och den personliga anpassningen fortfarande står i centrum.

Tar individuell hänsyn

Idag är hjärtat i Moanks avancerade system algoritmer och AI-teknik som kan analysera stora mängder data och ge bättre beslutsunderlag:

– Här ligger den stora kundnyttan. Genom effektiv datahantering och analys kan Moank ta hänsyn till en persons individuella förutsättningar på ett helt annat sätt än de traditionella bankerna. Tack vare analysverktygen kan Moank se aspekter i en persons ekonomi som andra inte ser, både positiva och negativa. Detta gör att Moank kan ge oerhört attraktiva villkor till kunden, men också identifiera varningssignaler som andra långivare inte ser, och utifrån dessa ge råd och stöttning.

Ligger före bankerna

Tekniken ger också möjlighet att snabbt sjösätta nya typer av produkter som Moank Lånet – där den anställde kan koppla avbetalningen på sitt privatlån till lönen (se faktaruta).

– Det är ett jättebra exempel på hur Moanks system möjliggör snabb lansering av en produkt som skapar nytta för alla. Eftersom du kopplar lånet till arbetsgivaren får Moank en större säkerhet och kan erbjuda bättre ränta. Kunden sparar räntekostnader och slipper tänka på avin. Arbetsgivaren drar också nytta då de kan erbjuda sina anställda en stark förmån till gratis kostnad.

Om du jämför Moank mot konkurrenter, hur ligger ni till utvecklingsmässigt?
– Moank ligger absolut i framkant vad gäller AI och analys, sitt tänk kring IT-arkitektur och möjlighet att utveckla smarta, kundnära produkter.

"Framtidens högteknologiska bank"

Ringqvist ser stora möjligheter för bolaget att utvecklas ytterligare:

– Moank strävar på sikt efter att växa ur affärsmodellen där lånebeslutet står i centrum. Jag tror det finns en stor potential i att erbjuda rådgivning, stöttning och andra finansiella produkter med Moanks teknik, både till kunder som behöver och inte behöver lån, säger Ringqvist och fortsätter:

– Moank har som mål att bli framtidens högteknologiska bank. Det är ett projekt man måste ha stor respekt för, men Moank har både den starka expertkunskap och det tålamod som krävs.

 

Så kan du få ränterabatt via Moank Lånet

 

Fakta: Moank Lånet

– Ett privatlån (blancolån) mellan 50 000 kronor och 300 000 kronor.

– Lånet är särskilt anpassat för dig som är intresserad av att sänka räntan på befintliga lån, men det går lika bra att ansöka om ett nytt lån.

– Om du ansluter din arbetsgivare kan du få en av de lägsta räntorna på marknaden för blancolån. Då betalas dina räntor och amorteringar som ett löneavdrag. Din arbetsgivare gör inga ekonomiska åtaganden utan administrerar endast betalningen.