Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Moank

Nya tjänsten: Är det här storbankernas skräck?

Peter Lange och Gustav Ek, grundare av Moank.
Foto: Thomas Blomqvist

Unika tjänster, smarta räntelösningar och artificiell intelligens som ger dig bättre lånevillkor.

Här är uppstickaren som vill utmana storbankerna – rejält.

– Många banker jobbar med att hitta sätt att höja räntan för kunderna medan vi jobbar åt andra hållet, säger Gustav Ek, partneransvarig hos Moank.

Så kan du få lägre ränta på lånen – läs mer

De tröttnade på storbankernas höga räntor och stelbenta bedömning av kunderna. För drygt två år sedan startade därför Gustav Ek och Peter Lange Moank.

– Vår målsättning är att bygga framtidens bank med ett starkt kundfokus, där vi hjälper personer att få bra villkor på sina lån. Det gör vi genom ett starkt hållbarhetsfokus för kunderna i kombination med innovativa lösningar som skapar trygghet i folks vardag, berättar Gustav Ek.

Ser din ekonomi på ett nytt sätt

En del av lösningen är en algoritm som med hjälp av artificiell intelligens, AI, kan teckna en mer omfattande bild av låntagarna:

– En kreditupplysning är en viktig del, men den säger inte allt om hela kundens ekonomi. Vi kombinerar kreditupplysningen med analyser av bankkontodata och information från kunden.

Den unika analysmetoden gör att personer som inte passar in i storbankernas "mall" får möjlighet att låna via Moank, menar Ek:

– Du kan ha jobbat utomlands och inte deklarerat i Sverige under lång tid, men tack vare vår analys kan vi säkerställa att du kommer kunna betala tillbaka.

Koppla lånet till ditt jobb

Moanks huvudfokus är Moank Lånet, där kunderna både kan samla sina lån, ta nya lån – men också har möjlighet att koppla avbetalningen så den dras direkt på lönen (se faktaruta):

– Eftersom du på så sätt säkerställer att lånet betalas av regelbundet får du en lägre ränta, sparar pengar och slipper hålla koll på inbetalningarna varje månad. Byter du jobb kan du smidigt flytta med det till nästa arbetsgivare. Det är en lösning som vi är ensamma om i Sverige just nu.

"Stirrar sig blinda på siffror"

Att ta upp fajten med storbankerna är förstås på förhand en tuff uppgift – men Ek ser på det med perspektivet "David mot Goliat:

– David vann ju i slutändan, så jag är hoppfull! Storbankerna har en starkt dominerande ställning och kommer ha det en tid framöver, men vi ser att det finns ett tomrum att fylla. Storbankerna stirrar sig blinda på siffror men kunderna är mycket mer än så, de flesta vill ha ett mer personligt bemötande. Det tror jag tilltalar kunder att söka sig till oss.


Läs mer om Moank Lånet här

Fakta: Moank Lånet

■ Ett privatlån (blancolån) mellan 50 000 kronor och 300 000 kronor.
  ■ Lånet är särskilt anpassat för dig som är intresserad av att sänka räntan på befintliga lån, men det går lika bra att ansöka om ett nytt lån.

■ Om du ansluter din arbetsgivare kan du få en av de lägsta räntorna på marknaden för blancolån. Då betalas dina räntor och amorteringar som ett löneavdrag. Din arbetsgivare gör inga ekonomiska åtaganden utan administrerar endast betalningen.