Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Moank

Köpa ny eller begagnad MC – vad är bäst?

Funderar du på att köpa en motorcykel – och väljer mellan en ny och en begagnad?

MC-älskaren Alex, 45, har erfarenhet av båda och listar här vad du ska tänka på inför köpet.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Moanks MC-lån


Alex, 45, bor i Stockholm och har i flera år haft en cirka 20 år gammal motorcykel. Men nyligen slog han till och köpte en ny.

– Det är en befriande känsla att bara få åka – istället för att beställa reservdelar till en trasig MC i garaget, säger han.


”Gammalt krånglar – en hobby för vissa”

Alex har haft massor av gamla motorfordon, men började känna att han inte har tid, lust eller ork med att saker går sönder.

– Gamla motorcyklar krånglar, det får man kallt räkna med. För många är det en stimulerande hobby att meka, men numer vill jag helst kunna trycka på en knapp och bara köra. Det här handlar förstås om tycke och smak, och i vilken fas i livet man är.


Vilka plus och minus finns det då med en ny respektive begagnad MC?

• Köpa ny MC – viktigaste för- och nackdelarna:

– De uppenbara fördelarna med helt nytt är tryggheten med garanti, och att man får ett bekymmersfritt MC-liv med en cykel som inte plötsligt stannar mitt på vägen. Modern säkerhet får man på köpet, vilket är ett viktigt plus. Även erfarna förare kan bromsa omkull. Nackdelen är kostnaden: Att man får ta den första värdeminskningen samt betala dyrt för all extrautrustning – till exempel avgassystem och optimering.


• Köpa begagnad MC – viktigaste för- och nackdelarna:

– Det klokaste är att satsa på en nyare begagnad motorcykel. Motorcyklar är ofta extrautrustade på olika sätt, och det är svårt att ta betalt för det på begagnatmarknaden. Köper man en två år gammal MC kan man göra en väldigt bra affär. Nackdelen är att man inte har tryggheten med garanti. En riktigt gammal MC kan bli en ekonomisk mardröm, i synnerhet om du inte kan eller vill meka själv. Du kan direkt räkna med tusenlappar för att byta till nya däck. Gamla däck är farliga, särskilt om det är blött ute – livsfarligt!


Vanligaste fällorna vid MC-köp

Vilka misstag kan man då göra när man köper MC? Alex betonar att man inte bör köpa en äldre motorcykel om man är ute efter en pålitlig pendlarhoj – men inte är specialintresserad av att meka.

– Många stirrar sig också blinda på lågt milantal, men missar att packningar och elektronik åldras ändå. En gammal billig hoj kan bli väldigt dyr i slutändan, det har jag lärt mig den hårda vägen.

När det gäller att köpa en ny – eller nyare – MC är det stor skillnad om det är ens första hoj eller inte, enligt Alex:

– Kör man hoj sedan tidigare vet man ofta exakt vad man är ute efter. I mitt fall handlade det om en ny modell som inte fanns på begagnatmarknaden, därför blev det en ny, säger Alex och fortsätter:

– Förstagångsköpare bör prova olika slags motorcyklar, ofta har man en föreställning om vad man vill ha – men det behöver inte alltid stämma överens med verkligheten. Är du ute efter en sportig motorcykel? Testa också en offroad/äventyrshoj – jag garanterar att du kan bli positivt överraskad!


Finansiera med ett MC-lån

Oavsett om du bestämmer dig för en ny eller begagnad MC kan det vara läge att titta på ett MC-lån, om du inte har hela summan på kontot.

Moanks MC-lån är ett så kallat privatlån som du kan ta utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver betala någon handpenning.

– Du kan använda pengarna både till att köpa en ny eller begagnad motorcykel, säger Carl Ringqvist, kreditchef på Moank.

Lånet anpassas till din situation, berättar han:

– Du får en personlig kontakt hos oss och vi tar fram ett flexibelt låneerbjudande. Du kan själv påverka månadskostnaden bland annat genom att välja en återbetalningstid på 1 till 15 år.


EXTERN LÄNK: Läs mer om Moanks MC-lån 


Alex 3 bästa tips till den som går i köptankar

1. Satsa på en nyare MC. Billigt begagnat kan ofta bli både dyrt, trist och dessutom farligt. Det finns massor av prisvärda nyare motorcyklar – låna hellre en slant tycker jag.

2. Stirra inte bara på inköpspriset. Kolla försäkringspremier, det kan skilja enormt. Jämför lån/räntor och räkna på den totala månadskostnaden. En dyrare MC kan totalt bli billigare per månad om till exempel försäkringen är billig.

3. Budgetera för bra utrustning – MC-kläder och hjälm – om du är nybörjare. Att köra utan riktig utrustning är inte roligt och dessutom farligt, och MC:n riskerar att bli stående (eller såld redan nästa säsong).


 Moank. Human loans for humans.

Moank vill bidra till en sund och ansvarsfull utlåning. Genom personlig kontakt och stöd genom hela processen tar de fram ett låneerbjudande anpassat för att skapa långsiktig ekonomisk trygghet för dig. Moank vet att vi människor har känslor, hopp och drömmar oavsett vart vi befinner oss i livet. De bryr oss om dig och din ekonomi. Därför säger de även nej ibland, om det skulle behövas. 

Låna mellan 25 000 – 600 000 kronor

Rörlig individuell ränta på mellan 3,9 – 14,95 procent 

395 kronor i uppläggningsavgift 

0 kr i aviavgift vid autogiro 

Löptid 1-15 år 


Grundkrav

Du måste vara minst 20 år gammal 

Folkbokförd i Sverige 

Ingen skuld hos Kronofogden senaste 12 månaderna

Inte fler än två allmänna betalningsanmärkningar 

Inkomst på över 150 000 per år 

Tips: Samla dina lån hos Moank

Flera lån och krediter hos olika långivare kan bli både rörigt och kostsamt. Nu kan du förbättra din privatekonomi genom att samla dina lån hos Moank med ett så kallat samlingslån. Moank går igenom din ekonomi och ser över vilka lån som är bäst lämpade att samla för att uppnå lägsta möjliga kostnad.