Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Moank

Hyllar nya lånet: ”Är en ”win-win” för alla”

En lösning som ger tryggare medarbetare.

Så beskriver Charlie Eldh, vd hos Flens Byggmaskiner, möjligheten att koppla sina anställdas privatlån till lönen via Moank.

– Det är en "win-win" för alla, säger han.

Så kopplas MoankLånet till lönen – läs mer

 

När Moank, som första aktör i Sverige, tidigare i år lanserade en tjänst där kunderna kan ansluta privatlånet till sin lön via arbetsgivaren, nappade Flens Byggmaskiner. Genom detta får låntagaren lägre ränta (se faktaruta).

– Vi kände att det var intressant. Om företaget kan hjälpa till att skapa mervärden i anställningen är det positivt, både för den anställde som kan återbetala sina lån på ett rimligt sätt och för oss som får en tryggare medarbetare, säger Charlie Eldh.

"Ingen administrativ börda"

I upplägget, som kallas Moank Lånet, gör arbetsgivaren inga ekonomiska åtaganden. Det enda som sker är att betalningen dras direkt från den anställdes lön.

– Det är en viktig faktor till att vi är med, som arbetsgivare varken kan eller bör man ta någon risk eller ansvar för den enskildes ekonomi. Däremot kan man underlätta på olika sätt, säger Eldh och fortsätter:

– Det är absolut värt att lägga den lilla tiden det tar att administrera detta första gången. Sedan sköter det ju sig själv, det är ingen administrativ börda.

"En win-win"

Eldh jämför Moank Lånet med "pc-reformen" på 1990-talet, då svenskarna fick möjlighet att leasa datorer via jobbet till en rimlig kostnad:

– Eftersom arbetsgivaren var med på ett hörn var leverantörerna trygga och kunde lämna ut produkterna, det är egentligen samma sak här då banken kan ge bättre villkor.
Vad tycker era anställda om möjligheten att ta Moank Lånet via jobbet?

– Jag upplever att de är positiva. Vi kan hjälpa till så att de känner större trygghet över sin ekonomi, det får dem att må bättre privat och vi får en anställd som mår bättre på jobbet.

Spår succé framöver

I USA och Storbritannien är den här typen av lånelösningar populära sedan flera år tillbaka. Eldh tror att vi kan få se en ökning av Moank Lånet i framtiden:

– Om man ska ha bra företag så behövs det ett bra samhälle och då måste vi bidra till våra anställda. Det här är ju ingen förmån ur statens synvinkel utan helt enkelt en process som förbättrar möjligheterna för den enskilde. Jag tror också att arbetsgivare, i konkurrensen om arbetskraft, måste titta på vilka mervärden de kan skapa för att bli attraktiva och detta är ett sätt.

 

Därför är Moank Lånet en bra affär för alla

 

Fakta: Moank-lånet

– Ett privatlån (blancolån) mellan 50 000 kr till 300 000 kr.

– Lånet är särskilt anpassat för dig som är intresserad av att sänka ränta på befintliga lån, men det går lika bra att ansöka om ett nytt lån.

– Om du ansluter din arbetsgivare kan du få en av de lägsta räntorna på marknaden för blancolån. Då betalas dina räntor och amorteringar som ett löneavdrag. Din arbetsgivare gör inga ekonomiska åtaganden utan administrerar endast betalningen.