Annons Innehåll från Moank

Checklista: Tänk på det här när du ska köpa båt

Hemester är det nya heta och nu vill alla ha en båt, men det finns en hel del att tänka på innan du kan ta på dig kaptensmössan och kasta loss. 

Här är checklistan för dig som vill få en sommar på havet. 

EXTERN LÄNK: Låna till en ny båt? Läs mer om Moanks båtlån 


Efter en lång vinter är äntligen våren här med sommarens lata dagar runt hörnet. Precis som förra året laddar vi för en hemester och det är många som funderar på att köpa en båt. Det som lockar är bland annat friheten som ett öppet vatten ger, men det är även en bra investering inför framtiden. 

Det första du behöver ta ställning till vilken sorts båt du behöver. Ska det vara en ny eller begagnad? Om ni är många i familjen behövs kanske en större modell med flera sovplatser, och om du är ensam kan det vara bra med en båt som är lätt att lägga till med själv. Det är också bra att i förhand bestämma hur mycket båten får kosta. Räkna ut den faktiska kostnaden per månad och glöm inte att räkna in båtplats, försäkring och underhåll så att du får en realistisk bild. 

Viktigt att göra research

Spontanköp är aldrig en bra idé och det gäller även båtar. Gör ordentlig research på allt från elsystem och modell till material. När du går på visning ska du be om att få provköra båten. Fråga om serviceboken är kvar och om motorn är servad om det är en begagnad båt. Om båten är tillverkad efter 1997 ska den vara CE-märkt enligt lag. Märkningen är en garanti på att båten är säker och kontrollerad. Det är också bra att undersöka om akterspegeln har fukt eller sprickor. Precis som med ett hus måste du ta hand om din båt och den kräver både tid och kärlek för att må bra. Om du är osäker på hur du går tillväga för att kontrollera båten, eller om du ska köpa en större och lite dyrare båt kan det vara en idé att ta in en extern båtbesiktningsman. De har stor erfarenhet av tillverkning, reparation och hantering av olika typer av båtar. Du kan hitta auktoriserade besiktningsmän via branschorganisationen Båtbesiktningsmännens Riksförening. 

Om båten du vill köpa är begagnad kan det också vara bra att kontrollera att säljaren verkligen äger båten. Det kan du göra genom att be om säljarens legitimation och kvitto eller köpebrev på båten. Du kan också kontrollera om båten är stulen hos Larmtjänst. 

Hur ska du finansiera båten?

När du har bestämt dig för att köpa en båt är det dags att se över din ekonomi. Har du ett sparkapital eller behöver du låna pengar? Moanks Båtlån ger dig frihet att själv bestämma vad du ska använda pengarna till oavsett om det är till båtinköpet, reservdelar eller material.

– Det är en stor investering att köpa en båt, men vi hjälper dig genom hela låneprocessen. Du kan alltid känna dig trygg med ett lån från Moank, säger Sebastian Carl Östergren, gruppchef över kreditavdelningen på Moank. 

Moank anpassar villkoren för ditt lån utifrån dina behov – och ekonomiska förutsättningar. 

– Det känns bra när vi kan hjälpa våra kunder att uppfylla sina drömmar oavsett om de ska köpa en båt, bil eller husvagn.


EXTERN LÄNK: Läs mer om Moanks båtlån 


Moank. Human loans for humans.

Moank vill bidra till en sund och ansvarsfull utlåning. Genom personlig kontakt och stöd genom hela processen tar de fram ett låneerbjudande anpassat för att skapa långsiktig ekonomisk trygghet för dig. Moank vet att vi människor har känslor, hopp och drömmar oavsett vart vi befinner oss i livet. De bryr oss om dig och din ekonomi. Därför säger de även nej ibland, om det skulle behövas. 

Låna mellan 25 000 – 600 000 kronor

Rörlig individuell ränta på mellan 3,9 – 14,95 procent 

395 kronor i uppläggningsavgift 

0 kr i aviavgift vid autogiro 

Löptid 1-15 år 


Grundkrav

Du måste vara minst 20 år gammal 

Folkbokförd i Sverige 

Ingen skuld hos Kronofogden senaste 12 månaderna

Inte fler än två allmänna betalningsanmärkningar 

Inkomst på över 150 000 per år 


Tips: Samla dina lån hos Moank

Flera lån och krediter hos olika långivare kan bli både rörigt och kostsamt. Nu kan du förbättra din privatekonomi genom att samla dina lån hos Moank med ett så kallat samlingslån. Moank går igenom din ekonomi och ser över vilka lån som är bäst lämpade att samla för att uppnå lägsta möjliga kostnad.