Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Mercedes

Lägre kostnader när bilarna blir smartare

Ny teknik i bilen kan betyda färre problem och lägre kostnader.
Det har Mercedes-Benz visat med det digitala systemet PRO Connect som nu finns i modellerna Sprinter och Vito.
– Det finns siffror som visar på besparingar på upp emot 20 procent, säger Tobias Kvant som är ansvarig för Mercedes PRO i Sverige.

Läs mer om hur smarta bilar kan sänka dina kostnader

Målet för Mercedes-Benz var tydligt: Biltillverkaren ville göra det mer kostnadseffektivt och tidsbesparande att hålla bilarna rullande, oavsett om kunden har en hel vagnpark eller något enstaka fordon. Dessutom ville man skapa nya tjänster som minskar administration och underlättar planering för alla som äger en transportbil från Mercedes-Benz.

Optimerade rutter i realtid

Lösningen blev det digitala systemet Mercedes Pro Connect, ett system som nu har implementerats i biltillverkarens modeller Sprinter och Vito. Ett exempel på hur tekniken kan underlätta är att Mercedes PRO gör det möjligt att i realtid hålla reda på exakt var alla bilar i en vagnpark befinner sig och sen låta ansvarig person planera rutter på distans och skicka nya destinationer direkt till föraren.
– Det gör det enklare att planera rutterna så att bilarna går färre tomma mil. Systemet kan också analysera hur ett enskilt fordon körs och se både bränsleförbrukning och slitage på bilen. Den informationen kan sen användas för att optimera körningen och sänka kostnaderna, berättar Tobias Kvant.

Förenklar bilägandet

Oavsett om man kör en Mercedes Sprinter eller en Mercedes Vito innebär den nya tekniken minskad administration. Systemet hjälper till att hålla koll på när det finns ett behov av service eller reparationer och med hjälp av informationen håller Mercedes-Benz reda på när det är dags och kontaktar kunderna. Det innebär minskad administration och därmed mindre kostnader.

PRO Connect handlar dock inte bara om ägandet.
– Nej, även brukandet blir enklare. Med Mercedes PRO connect app kan föraren till exempel enkelt starta motorvärmaren på distans så att man kan kliva in i en varm och skön bil. Smidigt och bekvämt under vinterhalvåret, säger Tobias Kvant.

Positiva resultat

När Mercedes PRO togs i bruk hos företag över hela Europa kunde många snabbt se stora effekter av att använda tekniken.
– Vi har fått mycket positiv feedback. Man upplever att man får bättre kontroll över sin vagnpark när man sköter allt digitalt. Samtidigt ser man att bilarna står stilla mindre, att bränsleförbrukningen sjunker och att fordonen mer sällan drabbas av småskador tack vare mer planerad körning. Det finns siffror som visar på besparingar på upp emot 20 procent av kostnaderna, berättar Tobias Kvant.

Mindre jobb och lägre kostnader – läs mer om Mercedes PRO Connect