Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från MediCheck

Unikt stöd till HVB och SÄBO-verksamheter ger ökad trygghet och kvalitet

MediCheck är en digital vårdgivare med mer än 250 ackrediterade specialister. Företaget har funnits sedan 2016 och för två och ett halvt år sedan började de erbjuda digitala psykiatrikonsultationer till HVB-hem och särskilda boenden.

EXTERN LÄNK: Se film med psykiatriker Andreas Rochester  

 

Andreas Rochester är psykiatriker på MediCheck och har lång erfarenhet inom en mängd olika problemområden som till exempel depression, ångest, ADHD, beroende och krishantering.

Idén att företaget skulle börja arbeta med psykiatrironder till HVB-hem mynnade ut genom ett samarbete mellan Andreas, MediCheck och Meby Behandlingshem. Tjänsten fungerar på samma sätt som när man traditionellt arbetar med en konsulterande psykiatriker, fysiskt på plats.

– Det vi erbjuder är exakt samma sak, fast vi gör det via videosamtal, säger Andreas.

 

Digitala möten kan göra situationen mindre laddad

Det handlar om att lägga upp en fungerande grundstruktur med förutsägbara ronder. Långsiktiga planeringar, att följa varje individs process, förebygga risken för återfall i missbruk eller förebygga agitation eller psykoser.

– Det handlar inte om att vi ersätter ett akutbesök, utan att vi ersätter traditionellt rondande, förklarar Andreas vidare. 

Att möta den här patientgruppen, som många gånger har en komplex problematik, via en skärm fungerar väldigt bra säger Andreas. Han menar att det till och med kan upplevas som en fördel då situationen blir mindre laddad.

Vid psykiatrisk konsultation handlar det om att observera och bedöma, diagnosticera och behandla och då fungerar den nätbaserade mötesformen på ett mycket bra sätt.

– På patienter som exempelvis är psykotiska, och inte vill träffa någon, så kan sköterskan gå dit där patienten känner sig trygg och ha med mig på en laptop, mobil eller padda så att jag kan samtala eller bara studera patienten, förklarar Andreas och fortsätter:

– Patienterna på HVB-hem är tonåringar och unga vuxna, och de är generellt vana vid att interagera via en skärm och upplever inte den här mötesformen som något konstigt.

 

Så går besöken till

Regelmässigt är alltid en ur personalen närvarande då Andreas möter sina patienter, en sjuksköterska eller kontaktperson. Regeln är till för att säkerställa all information och förhindra att det uppstår några missförstånd.

– Jag har dessutom alltid en ”för-rond” med personalen innan patienten kommer in. Mitt arbete bygger på att det finns kompetent personal på plats som har observerat patienten sedan den förra ronden, berättar Andreas.

”För-ronden” ger Andreas den bakgrundsfakta han behöver för att kunna göra en adekvat bedömning. Det handlar om ett teamarbete. Psykiatri handlar också om ett långsiktigt arbete, inte om att släcka bränder, utan är ett långsiktigt förebyggande arbete.

– Det handlar om att blicka framåt och se vilka möjligheter en patient har, och hur vi kommer dit. Ronderna är viktiga för att få struktur och rutiner.

Ronderna handlar även om att ge patienterna möjlighet till förutsägbarhet. Att de vet när de ska träffa sin läkare ger dem möjlighet att hantera sina olika psykiska tillstånd däremellan. Det är HVB-hemmen som bestämmer frekvensen på ronderna, men mer sällan än en gång i månaden fungerar inte för Andreas.

– Går det för långt emellan går det inte att ha en bra psykiatrisk process, jag måste också kontinuerligt följa upp all medicinering, allt annat vore fel för mig, förklarar Andreas. Inom psykiatri genomförs kontinuerliga ronder mot hemmen, men behöver en patient annan specialistkompetens så finns alla inom MediChecks läkarstab.

– Just nu är det vi psykiatriker som rondar men skulle det behövas kan man även konsultera andra specialister, inom andra områden.

 

”Det innebär en fin besparing på samhällets resurser och på miljön”

MediChecks arbete med HVB-verksamheter började för två och ett halvt år sedan med två olika boenden. Idag har verksamheten vuxit rejält och Andreas med kollegor gör mer än 50 ronder i månaden mot ett 30-tal verksamheter.

– Vi gör kontinuerliga utvärderingar och hittills har ingen av de boenden jag arbetat med varit missnöjda, berättar Andreas Rochester.

Förutom de fördelar som patienterna upplever med ett fysiskt avstånd till sin psykiatriker, så lyfter Andreas fram de miljömässiga fördelarna med digitala ronder.

– Jag behöver inte sätta mig i en bil och åka till hemmen, det innebär en fin besparing på samhällets resurser och på miljön, säger han.

Idag har vi dessutom en pandemi som lett till restriktioner kring fysiska möten. Att ha en konsulterande psykiatriker som gör digitala ronder skapar givetvis en större trygghet för verksamheterna i coronatider.

– I oktober hade jag själv 26 ronder. Alla de ronderna skulle kunna vara potentiella smittorisker om jag besökte hemmen fysiskt. Innan jag hade uppvisat några sjukdomssymptom hade jag kunnat sprida viruset till en massa olika boenden. Det finns många fördelar med detta arbetssätt och jag hoppas att fler hem provar på, avslutar Andreas.

 

EXTERN LÄNK: Film och info - Andreas Rochester berättar om digitala ronder 

 

Fakta

MediCheck är en nationell vårdgivare och har 30 000 patienter registrerade samt över 250 ackrediterade specialister. Samtliga specialistläkare på MediCheck har svensk läkarlegitimation och minst fem års klinisk erfarenhet inom sitt område. Sedan 2018 erbjuder MediCheck även digitala ronder inom psykiatri mot HVB- och SÄBO-företag.