Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Medicheck

Svåra folksjukdomen: ”Är vanligt med fel behandling”

Över en halv miljon svenskar drabbas av problem med sköldkörteln – men i många fall fungerar inte behandlingen.
Det vill Sköldkörtelkliniken hos MediCheck ändra på.

– Tyvärr är det vanligt med fel behandling, ungefär 20 procent skulle behöva få annan hjälp än den som erbjuds, säger Kenneth Ilvall, specialist inom allmänmedicin.

EXTERN LÄNK: Kontakta Sköldkörtelkliniken här

Sköldkörteln, som sitter på halsen, producerar hormoner som vår kropp behöver och är även viktig för ämnesomsättningen. Men hos drygt 500 000 svenskar har balansen sköldkörteln rubbats – vilket kan ge sömnproblem med ständig trötthet och krånglande mage. De allra flesta som drabbas är kvinnor.

– Ofta kan även blodprover visa okej resultat innan sjukdomen bryter ut med full kraft. Därför är det viktigt att lyssna in vilka symptom patienten har och vara lyhörd när de inte stämmer in på andra sjukdomar. Man ska inte bara gå på provresultatet, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:

– Man ska inte vara rädd som vårdpersonal att ta den extra tiden att ställa några djupare frågor för att utesluta sköldkörtelproblem. Annars finns risk att man får behandling för nåt annat.

Svårt att fånga upp signaler

Han blev intresserad av sköldkörtelsjukdomar under sin läkarpraktik. Det var 15 år sedan och idag är Kenneth Ilvall specialiserad inom området.

– Jag träffade kvinnor "mitt i livet" som hade svåra problem. Normalt sett är det en grupp som är relativt frisk och när vi hade många patienter i barnafödande ålder som uppvisade dessa symptom, förstod jag att det är en problematik som ofta missas. Patienterna förklarar gärna bort det med att "man jobbar mycket just nu", många är högpresterande och tvingar sig själva att bara köra på, fastän det uppenbart är något som är fel. Generellt är vården för de flesta av dessa patienter bra, men alla är inte lika duktiga på att fånga upp signalerna på att något faktiskt är fel, trots att proverna kanske även ligger inom referensvärdena, säger Ilvall.

Ett hinder är alltså att sätta rätt diagnos, ett annat är att patienterna reagerar olika på Levaxin – den medicin som oftast erbjuds vid sköldkörtelsjukdom.

– Ungefär 80 procent av patienterna svarar bra på den medicinen, men de återstående 20 procenten blir tyvärr ofta sämre och det är de vi måste lägga krut på.

Fler metoder finns

Enligt Kenneth Ilvall finns idag alternativa behandlingar av sköldkörtelsjukdom, men metoderna når sällan ut till patienterna:

– Det finns möjligheter att behandla på andra sätt, som det snabbverkande Liothyronin som är den aktiverade substansen. Samtidigt är det dyrare och ställer mycket högre krav på vården att hitta rätt dos, det ger även ofta effekter som inte alltid upplevs som gynnsamma, exempelvis hjärtklappning och svettningar. Dessa går oftast över och patienterna får ofta en även en positiv långtgående effekt, säger han och utvecklar:

– Jag tycker det är svårt att motivera varför den del av patienterna som inte kan behandlas med Levaxin inte ska få testa Liothyronin. Detta ska förstås göras med stor försiktighet och i god dialog med patienten med återkoppling.

Få hjälp – vart du än bor

Genom sitt arbete hos Sköldkörtelkliniken på MediCheck kan Ilvall erbjuda sköldkörtelsjuka bedömningar, individuella behandlingsplaner och uppföljningar. Vanligt är att patienterna sökt vård för besvären utan att få rätt hjälp.

– Personligen tycker jag det är en jättebra idé att kunna erbjuda specialistkunskaper och en "second opinion" vart man än bor i landet. Behovet finns ju i hela Sverige och då är digital vård ett riktigt bra komplement.

EXTERN LÄNK: Kontakta Sköldkörtelkliniken här

FAKTA MEDICHECK
MediCheck är en svensk digital vårdgivare som etablerades 2016.
Vård och behandling finns bland annat inom
• Astma och allergi
• Diabetes
• Gynekologi
• Hjärt- och kärlsjukdomar
• Hudsjukdomar
• Mag- och tarmsjukdomar
• Ortopedi
• Psykiatri och psykologi
• Sköldkörtelsjukdomar
• Sport- och idrottsmedicin
• Urologi
• På MediCheck finns även dietister