Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från MediCheck

Så får du snabbt specialisthjälp för din astma och allergi

Ögonen svider, du känner dig trött och det är tungt att andas.
Många lider just nu av allergi och astma i vad som sägs vara den värsta pollensäsongen på 45 år.

Många blir heller inte hjälpta av receptfria mediciner, och vet inte riktigt var de ska vända sig – men det finns snabb specialisthjälp att få.

Läs mer om den snabba specialistkliniken på nätet

Det är framförallt björkblomningen som är och förväntas bli kraftig i år, och allergi mot björk är den vanligaste i Sverige. Pollenallergi ger ofta besvär från ögon och näsa, och många känner en besvärande trötthet som påverkar förmågan att arbeta eller gå i skolan. För många går allergin också ner i de nedre luftvägarna med astmatiska symptom som hosta, andfåddhet, pipig andning, slembildning eller att det känns tungt över bröstet.

Många klarar sig med receptfria läkemedel, men en Novusundersökning som nyligen genomfördes av Apoteket visar att fyra av tio allergiker inte blir hjälpta av medicinerna och att var fjärde allergiker anser att allergin påverkar livskvaliteten ganska eller mycket negativt.

– Det kan variera väldigt mycket hur svåra besvär man har. Fem till tio procent av de som är allergiska har så svåra besvär att det stör deras liv och livskvalitet så att de inte kan arbeta eller gå i skolan, säger Ulla Nyström, allergolog och specilistläkare inom astma och allergi.

För att medicinerna ska hjälpa krävs att man tar dem kontinuerligt, med rätt dos och på rätt sätt. Och eftersom det finns flera olika sortsers preparat kan det löna sig att prova runt i apotekets sortiment för att hitta något som fungerar.

De som upplever att receptfria allergimediciner inte hjälper bör vända sig till en specialistläkare. Men det kan vara svårt att få rätt hjälp då vårdcentralerna har lång väntetid eller inte kan prioritera patienter med allergi då de har så många områden som de ska täcka. Därför finns Allergikliniken och Astmakliniken som är digitala specialistkliner där man enkelt får snabb hjälp av en specialistläkare, direkt i mobiltelefonen.

– Om du har astma eller allergi så kan vi vara ett alternativ. Vi kan berätta om hur du ska ta medicinen och följa upp på ett helt annat sätt, exempelvis genom att byta medicin om det inte fungerar. Man får en trygghet i att man kan få en uppföljning som jag upplever är svår att få på vårdcentralerna i dag, säger Ulla Nyström.

 

Läs mer om den unika Allergikliniken

Astmapatienter som får hjälp på Astmakliniken får också en egen minispirometer, en asthmatuner, där de själva kan testa sin lungfunktion hemma och se vilken effekt medicinerna har. Alla får en egen behandlingsplan som följs upp och övervakas av Astmaklinikens specialistläkare.

– Det finns alldeles för få specialister på området i dag och det kan vara svårt att få rätt hjälp. Fördelen här är att det är enklare för patienterna att komma i kontakt med oss och att de får en personlig och långvarig kontakt. De kan göra det på tider som passar och i sin egen telefon, så de behöver inte åka någonstans för att träffa sin specialistläkare, avslutar Ulla Nyström.

 

Så fungerar Astmakliniken på nätet – läs mer här


Fakta: Så funkar det

■ På Allergikliniken och Astmakliniken får du som har allergi och/eller astma rådgivning kring aktuella besvär och hjälp att hitta den bästa behandlingen. Även den som misstänker allergi kan få hjälp att genomföra en allergiutredning.

■ Alla patienter får en individuell behandlingsplan och regelbunden uppföljning. Det behövs ingen remiss och allt sker digitalt via mobiltelefon, surfplatta eller dator.

■ Skillnaden mot att söka hjälp på vårdcentralen är att du får hjälp av rätt specialist direkt utan att behöva bli runtskickad och du behöver ingen remiss.