Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från MediCheck

Fertilitetsspecialisten: ”Det är viktigt att söka hjälp i tid”

Leif Hägglund, klinikchef och specialist på IVF och fertilitet på MediCheck.

Har du och din partner svårt att få barn? På MediChecks Fertilitetsklinik finns några av landets mest erfarna specialister tillgängliga för alla – och väntetiderna är korta.  

EXTERN LÄNK: Svårt att bli gravid? Här finns hjälp direkt 


Att få barn är något av det största som händer i livet. Och att vilja ha – men upptäcka att man inte kan få – barn innebär för många en stor existentiell kris. 

– Att inse att man inte kan bli gravid som man tänkt sig är en tung insikt för många. Det är viktigt att få hjälp i tid. Att gå med bekymmer på det här området för länge försämrar nämligen inte bara de fysiska förutsättningarna utan ökar också den psykiska belastningen, säger Leif Hägglund, klinikchef och specialist på IVF och fertilitet på MediCheck. 

Leif har över 40 års erfarenhet av gynekologi och IVF. Han var bland annat med och startade den första IVF-kliniken i Lund 1980 och har sedan dess sett utvecklingen gå framåt i högt tempo. Idag är Sverige bland de mest ansedda länderna i världen avseende IVF och andra behandlingar för att öka chanserna för graviditet. 

– Sverige och övriga Norden har dessutom, som man brukar säga, ett homogent hälsoläge. Det innebär att de flesta av oss har en god grundhälsa vilket också gör det lättare att lyckas med IVF och andra behandlingar. 


Viktigt att söka hjälp i tid

Att inse att det inte går att blir gravid när man hade tänkt sig kan vara omtumlande. Men Leif vill tipsa om två saker som är viktiga att försöka komma ihåg, även om känslorna rusar iväg. 

– Det ena är att söka professionell hjälp i tid. Försök inte laborera med åtgärder som du inte vet om de är verksamma, som till exempel speciella dieter. Det kan göra att du förlorar viktig tid. Det andra är att vända dig till en läkare som kan förklara din situation och vad som behöver göras på ett bra sätt. Ett gott samarbete mellan patient och läkare är mycket viktigt i en sån här process. 

Det är inte alltid lätt att veta vad som är att söka hjälp ”i tid”. För vissa par kan det så klart ta längre tid än för andra att bli gravida. 

– Den gyllene regeln säger att om man inte kunnat bli gravid inom ett år så ska man söka hjälp. Men det där är ju oerhört individuellt. Dels beror det på ålder, dels på tidigare erfarenheter. Har man haft svårt att bli gravid i tidigare relationer behöver man kanske inte vänta ett helt år med att söka hjälp. Och är kvinnan runt 37 år eller äldre kan det också vara en god idé att söka hjälp tidigare om hon inte blir gravid trots aktiva försök.


”Vi kan erbjuda våra patienter kontinuitet”

Att få kontakt med en specialist inom fertilitet har tidigare varit beroende av var i landet man bor. Specialistkompetens är ofta knuten till större sjukhus och tätorter. Tack vare Fertilitetskliniken på MediCheck kan nu alla få specialisthjälp – oavsett var man bor.

– Att vi har så stor tillgänglighet borgar också för att vi kan erbjuda våra patienter en kontinuitet, vilket är viktigt i sammanhanget. Att utreda vad som inte fungerar och hur det bäst kan åtgärdas är lite av ett detektivarbete, som kräver en nära kontakt med patienten. Först när den kontakten fungerar har vi förutsättningar för att nå det bästa resultatet, säger Leif Hägglund.  


EXTERN LÄNK: Sök hjälp nu – ansök om plats på Fertilitetskliniken