Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från MediCheck

Den svårbehandlade folksjukdomen – så många fortsätter att må dåligt trots medicinering

Nadja Öström, ordförande i Skölkörtelförbundet.

Nära en halv miljon svenskar har en sköldkörtel som inte fungerar som den ska.

Trots behandling fortsätter var femte att må dåligt – och mörkertalet kan vara stort.

– Vården av sköldkörtelsjuka är undermålig. Läkarna behandlar våra blodprov, inte oss som personer, vilket är ett stort problem, säger Nadja Öström, ordförande i Skölkörtelförbundet.

Få hjälp på Sköldkörtelkliniken

Sköldkörteln sitter på halsen och producerar hormoner som påverkar kroppens funktioner och styr vår ämnesomsättning. Runt en halv miljon människor i Sverige lever med antingen underfunktion eller överfunktion av sköldkörteln och tvingas till livslång medicinering.

Men trots att sjukdomen är så vanlig finns det inom vården bara en standardbehandling, med läkemedlet Levaxin. Den hjälper dock inte alla – var femte patient, 92 000 personer, fortsätter att må dåligt trots behandling och 46 000 är för sjuka för att arbeta, enligt en Sifo-undersökning som gjordes 2018.

– Så länge patienter mår bra av standardbehandlingen är det bra. Men vi ser att 20 procent inte mår bättre. Upp till 60 procent har symptom kvar men känner att de kan leva nästan som vanligt ändå. Läkarna anser att det är en lättbehandlad sjukdom, men jag skulle säga att det är precis tvärtom. Du kan få så många olika symptom, säger Nadja Öström.

"Fånigt att tro att Levaxin ska fungera för alla"

I dag mäter man om patienterna har rätt medicinering med ett blodprov där hormonet TSH testas. Kenneth Ilvall, specialistläkare med lång erfarenhet av sköldkörtelsjuka och klinikchef på Sköldkörtekliniken, menar att det inom vården finns en övertro på TSH och på medicinen Levaxin.

– Vi får testa flera olika mediciner när det gäller blodtrycksbehandling, diabetes och en mängd andra sjukdomar, därför är det fånigt att tro att Levaxin ska fungera för alla. Det finns många som får ett annat preparat och sedan mår mycket bättre än de gjorde innan. Och vi har ett alltför trubbigt mått på om medicineringen funkar. Man tar ett prov som egentligen inte säger så mycket när man bara tar TSH, säger han.

Kan vara undermedicinerad utan att veta om det

Ett annat problem för sköldkörtelsjuka är att de upplever att de inte blir ordentligt lyssnade på av sin läkare. Även om patienten inte mår bra, men blodprovet visar att alla värden ser bra ut bortförklaras besvären med stress, andra sjukdomar eller något annat i livssituationen.

– Jag upplever att man har glömt vilka symptomen kan vara och att man stirrar sig blind på blodproven. Många går många år och mår inte riktigt bra, men de vet inte om att det skulle kunna finnas andra mediciner och andra sätt att bli frisk på, säger Nadja Öström.

Många kan också vara undermedicinerade utan att själva veta om det och biter ihop och tror att det ska vara så.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal utöver de 92 000 som vi känner till. Det är jättemånga som tiger i det tysta och försöker hitta andra anledningar till att de inte mår bra trots medicinering. De har lärt sig att bita ihop och kämpa. Får de då höra att medicinen ska hjälpa förstår de inte att de kan vara felmedicinerade, säger Kenneth Ilvall.

Symptomen kan var diffusa

Symptomen på fel/undermedicinering kan vara trötthet, sömnproblem, glömskhet, hjärndimma, skört hår, torr hud, svårighet att hantera stress, en mage som inte riktigt fungerar, svårt att gå ner i vikt, svullen kropp – och mycket mer. Sjukdomen påverkar hela kroppen och symptomen kan vara diffusa

– Man överlever, men man lever inte. Man kan gå väldigt länge med lätt undermedicinering vilket gör att du anpassar dig till det, säger Nadja Öström.

Vad ska man göra om man känner igen sig i det här?

– Jag tycker att man ska ställa krav på den vårdcentral man har att ta fler tester. Kolla nivåer på B12 och järn som behövs för att medicinerna ska kunna fungera ordentligt. Om rätt nivåer inte bidrar är nästa steg att söka sig till någon som faktiskt kan hjälpa en. Och då är MediCheck och Sköldkörtelkliniken en av de kliniker som faktiskt tar patienterna på allvar och gör en mer ordentlig genomgång, säger Kenneth Ilvall.

Sköldkörtelkliniken är en digital specialistklinik med erfarna specialister som hjälper sköldkörtelsjuka. Här får patienterna förutom en ordentlig bedömning också en individuell behandlingsplan och täta uppföljningar.

– Vi är helt inriktade på att ta hand om sköldkörtelpatienter och har fokus på att optimera behandlingen. Det är en individuellt anpassad behandling där vi tittar på alla byggstenar. Provsvaret är ett stöd, men vi behandlar patienter – inte enbart ett provsvar, säger Kenneth Ilvall.

Ansök om medlemskap på Sköldkörtelkliniken