Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från MediCheck

6 tecken på att dina magbesvär kan vara IBS

IBS är en av världens vanligaste sjukdomar och drabbar 15-20 procent av befolkningen.

Ändå kan det vara svårt att få hjälp med magbesvären och många får höra att det inte går att göra något åt det.
Här berättar vi hur du kan få hjälp – och hur du vet om du har IBS eller inte.

Läs mer om IBS- och IBD-kliniken

En mage som inte fungerar påverkar hela livet. Den som lider av IBS har ofta uppblåst mage, så kallad ballongmage, gaser, smärta i magen och problem med diarré eller förstoppning – eller både och.

Trots att du kanske har fått höra motsatsen av din läkare så är IBS en diagnos, och det finns hjälp att få. Problemet är bara det kan vara svårt att få rätt hjälp.

– Kunskapsluckan är stor när det gäller IBS, främst inom primärvården, och det är verkligen ett stort problem. Det kan vara svårt att få hjälp hos en vanlig läkare och det finns inte alltid en specialist att skicka vidare till, säger Sofia Antonsson, dietist och IBS-specialist.

Det finns inte heller något test man kan göra som visar om man har IBS eller inte, utan det är en uteslutningsdiagnos där man gör undersökningar för att utesluta att det inte rör sig om någon annan sjukdom.

– Det är en samlad symptombild som avgör, och när man har de här symptomen och tycker att de besvärar för mycket, då ska man söka hjälp, säger Sofia Antonsson.

Specialistläkare direkt

I stället för att söka sig till vårdcentralen och den väntetid på 7-8 år för en diagnos som det kan innebära kan man söka sig till MediChecks digitala specialistklinik IBS- och IBD-kliniken.

– På MediChecks IBS- och IBD-klinik får du träffa specialistläkare på en gång, en mag- och tarmspecialist som faktiskt kan förklara hur det här fungerar. Sedan använder vi oss av kostbehandlingen fodmap som är en framforskad metod som används i stora delar av världen och i den svenska sjukvården av dietister. Den innebär en kostomläggning där vi kan hjälpa över 75 procent av alla som har IBS och IBD, säger Sofia Antonsson.

Ingen remiss krävs

Du behöver ingen remiss och eftersom allt sker digitalt spelar det ingen roll var i landet du bor. Alla patienter får en individuell behandlingsplan och ett skräddarsytt team av experter samt regelbunden uppföljning.

– Vi har spetskompetens inom det här området och här kan man få träffa en specialist inom en rimlig tid. Här finns det möjlighet till snabb uppföljning hos en dietist och du kommer rätt på en gång, det är det som är grejen. Det ska inte behöva ta 7- 8 år att bli hjälpt, det är väldigt diskriminerande mot patienterna, avslutar Sofia Antonsson.

 

Fakta/ 6 tecken på att dina magbesvär kan vara IBS

Om du känner igen dig i något av nedanstående kan du ha IBS

*Din mage sväller till dubbel storlek när du har ätit.

*Din mage knorrar och för oväsen efter måltid.

*Din mage gör att du måste hoppa över sociala aktiviteter och styr ditt liv.

*Du får lämna måltiden akut för att gå på toaletten.

* Din läkare säger att de inte hittar något fel och att du får leva med gaserna.

*Du är inte glute- eller laktosintolerant, men känner dig uppblåst och konstig när du dricker mjölk och äter bröd.
Källa: bellybalance.se