Annons Innehåll från McDonald's

Så slipper du bråk och konflikter på restaurangen

Stressade föräldrar och övertrötta barn är inget vinnande koncept för att få en härlig restaurangupplevelse i sommar. Här är expertens bästa tips och föräldrarnas knep för att undvika bråk och konflikter.

EXTERN LÄNK: Läs hela McDonald’s rapport här.


Livet med barn innebär stora förändringar och det är vanligt att känna att det inte längre finns lika stort utrymme för spontanitet och socialt umgänge. Vardagen blir också annorlunda, men många upplever tillvaron som mer meningsfull, händelserik och motiverande. Det framgår i McDonald's senaste undersökning ”Att äta eller inte äta ute med barn – det är frågan”, där 1002 föräldrar i åldrarna 18–65 år har intervjuats.

63 procent av föräldrarna anser att uteätandet är en viktig del av barnets utveckling, och den främsta anledningen till besöket är att få en mysig stund tillsammans. Däremot upplever 29 procent att man som barnfamilj inte är välkommen på restaurang, och när det är dags att äta ute är många föräldrar oroliga för hur barnet ska bete sig. Nästan hälften svarar att de skäms om barnet stör andra gäster.

Gör en ”överraskningsväska”

Men övning ger färdighet – och tur är väl det. Så vilka knep tar föräldrarna själva till för att undvika och hantera svåra situationer? 36 procent är eniga om att det är viktigt att prata med barnet innan om vad man ska göra och vad som förväntas. Restaurangbesöket underlättar även mycket om barnet inte är för trött. Att låta barnet distrahera sig genom att läsa, rita eller leka med leksaker är också ett av föräldrarnas tips i väntan på maten.

En av papporna som blev intervjuade i undersökningen brukar ha med sig en ”överraskningsväska” med saker som barnen inte känner till. 

– Om vi ska resa långt packar jag en väska med diverse leksaker, böcker och pussel som jag håller gömt för barnen. Om de blir rastlösa plockar jag upp en sak i taget, ungefär varannan timme. Att presentera något nytt med jämna mellanrum är det bästa strategin för att hålla rastlösheten i schack, säger han.

Josefine Berglund, Guest Experience Leader på McDonald’s.

Föräldrarnas främsta knep för att undvika påfrestande situationer på restaurang

Pratar med barnet innan om vad vi ska göra och vad som förväntas av det – 36 procent

Ser till barnet inte är för trött – 32 procent

Låta barnet använda telefon/iPad för att distrahera sig – 31 procent

Låter barnet leka med leksaker/rita/läsa eller liknande – 28 procent

Låta barnet beställa mat själv – 27 procent

Presenterar restaurangbesöket som ett spännande äventyr – 21 procent

Ser till att barnet inte är för hungrigt – 16 procent

Tar med en annan vuxen – 15 procent

Tar med papper/rengöringsartiklar – 15 procent

Tar med en kompis till barnet/barnen – 10 procent

Så undviker du bråk och tjafs

Genom att involvera barnet kan man undvika konflikter, vare sig det är i matbutiken, under bilresan eller på restaurangen. Det menar Josefine Berglund, Guest Experience Leader på McDonald’s.

– Låt barnen bli en del av upplevelsen, få de känna sig viktiga och delaktiga.


Här är Josefins bästa tips när det är dags att sätta sig till bords.

1. Beställ mat själv
Involvera barnet när du ska beställa mat om hen är tillräckligt gammal. Låt barnet få titta och bläddra bland alternativen på skärmen och appen, eller beställa i kassan och prata med personalen. Det är både spännande och lärorikt.


2. Välj sittplats
Genom att låta barnet få bestämma var ni ska sitta i restaurangen känner hen sig extra delaktig. 


3. Gå på upptäcktsfärd
Nya platser är intressanta för barn. Att sitta still vid bordet i väntan på maten kan lätt orsaka spring i benen. Kika runt i restaurangen så ni har något annat att fokusera på.


4. Ge barnet en uppgift
Allt handlar om att inkludera och engagera. När det är dags att hämta dricka eller ketchup – låt barnet följa med eller gå själv. En enkel uppgift gör att barnet känner sig viktigt och behövt samtidigt som du undviker rastlöshet.

McDonald’s är Sveriges mest familjevänliga restaurang och arbetar aktivt för att stora som små ska känna sig välkomna och bekväma. I appen finns flera smarta lösningar för att underlätta restaurangbesöket. Beställ till exempel maten innan i McDonald’s-appen och slå dig ner vid ett bord för att bli serverad. I appen kan du även spara familjens favoritbeställningar till nästa besök så det går snabbt och smidigt. 

– McDonald’s är stället som ger dig chansen att ”misslyckas”. Vi vill minska känslan av skam genom att stötta föräldrar och få dem att både känna och förstå att ingen gör fel, säger Josefine.


EXTERN LÄNK: Ta del av erbjudanden och ladda ner McDonald’s app här. 


Om rapporten ”Att äta eller inte äta ute med barn – det är frågan”
United Minds har på uppdrag av McDonald’s genomfört en kvantitativ undersökning bland

föräldrar i åldrarna 18–65 år. Totalt har 1002 intervjuer genomförts. Svaren samlades in med kvoter på kön, ålder och region med syfte att spegla svenska folket avseende dessa variabler. Datainsamlingen skedde mellan den 18 maj och 30 maj 2022 genom digitala enkäter. För att få fördjupade insikter genomfördes djupintervjuer med fyra föräldrar, en psykoterapeut samt en medarbetare på McDonald’s.