ANNONSInnehåll från McDonald's

Så skapade familjen Lederhausen en fristad för svårt sjuka barn

Paul Lederhausen framför McDonald’s huvudkontor i Skärholmen utanför Stockholm.
Iréne och Paul Lederhausen vid invigningen av Europas första McDonald’s i nederländska Zaandam år 1970.

För familjen Lederhausen var vardagen ständigt förknippad med oro. Dottern Erica led av den ovanliga lungsjukdomen cystisk fibros.
– Trots att det är mer än 40 år sedan hon gick bort går det inte en dag utan att jag tänker på Erica, säger Paul Lederhausen.

JULKLAPPEN SOM GÖR SKILLNAD


Paul Lederhausen är mest bekant för att ha tagit McDonald's till Sverige. Men livet har inte bara kantats av framgång. När Paul och hustrun Iréne Lederhausens dotter Erica var ett år fick de reda på att hon drabbats av den ovanliga lungsjukdomen cystisk fibros. Därefter väntade ett liv av ständiga sjukhusbesök. 16 år ung dog Erica Lederhausen en oktobernatt 1976 på Huddinge sjukhus.

Att inte ständigt kunna vara nära sin dotter under den långa sjukdomsperioden var något som länge plågade hela familjen.

– Sorg klingar av, det är sant, men den upphör aldrig. Ericas död sitter som ett ärr i min själ, ett sår som aldrig riktigt läker, säger Paul Lederhausen.

Sorg och styrka

Samtidigt ledde sorgen och vetskapen om att anhöriga också behöver vara nära en svårt sjuk till att paret Lederhausen 1990 grundade en stiftelse till minnet av Erica, Ronald McDonald Barnfond. Tre år senare öppnade det första Ronald Mc Donald Huset i Huddinge.

Familjen Lederhausen fick hjälp av sin favoritarkitekt Olle Rex att planera huset så hemtrevligt som möjligt. Allt under parollen: Ett hem hemifrån. I medicinska frågor anlitades Barncancerfonden samt professorn och cancerspecialisten Olle Ringdén. Frontfigur för familjen blev Iréne Lederhausen, vars arbete längre fram resulterade i både en doktorshatt och ett livslångt engagemang för Husen.

I dag har Husen, som ligger på gångavstånd till landets universitetssjukhus, vuxit till fem och har tagit emot över 200 000 familjemedlemmar.

– I en sådan här bostad kunde de samlas, både de unga patienterna och deras föräldrar, och dela hopp och förtvivlan. Jag såg framför mig sovrum, kök och sällskapsrum. En sorts frizon och andningspaus i en annars tuff tillvaro, berättar Paul Lederhausen.

"Vinnare" i livslotteriet

Mats Lederhausen var 12 år när storasyster Erica togs ifrån honom. Han är ett exempel på hur hela familjen påverkas när en nära anhörig drabbas av en livsfarlig sjukdom.

– Det är enormt mycket som händer när sådana här tragedier uppstår, och självklart är det ett stort garn att nysta i. Jag har gått i terapi länge och har funderat mycket. Att det var jag som blev syskonet som "vann" i livslotteriet har påverkat min själ djupt. Samtidigt hade vi antagligen inte skapat Ronald McDonald Barnfond utan Erica, säger Mats Lederhausen som i vuxen ålder tog över chefskapet i svenska McDonald's efter pappa Paul.

Sedan många år bor Mats Lederhausen i USA där han sedan 17 år tillbaka sitter i Ronald McDonald Barnfonds globala styrelse. Familjen har också startat en stiftelse i Ericas namn som arbetar med att förbättra nutid och framtid för barn och unga med cystisk fibros.

– Jag är väldigt stolt över vad vi åstadkommit i Sverige med Ronald McDonald Barnfond. För mig finns även en personlig del som handlar mycket om min mamma, som gick bort förra året, och hennes roll. Men familjen fortsätter att vara involverad. Pappas hjärta och engagemang är starkt rotat i Ronald McDonald Barnfond och jag själv är mycket aktiv på global nivå.

Viktigast i livet

I dag är en av Ronald McDonald Barnfonds viktigaste uppgifter att samla in pengar för att kunna bygga ut och skapa fler Ronald McDonald Hus. Lite i det dolda har fonden samtidigt vuxit till att bli en av världens största välgörenhetsorganisationer.

– Av allt jag har uträttat i livet är Ronald McDonald-husen det absolut viktigaste. Inget annat, förutom min son och mina barnbarn, förmår skänka mig samma känsla av glädje. Och jag är säker på att även Erica nickar gillande i sin himmel, avslutar Paul Lederhausen.

GE EN GÅVA


Så här blir du månadsgivare

RONALD MCDONALD BARNFOND:

En icke-vinstdrivande organisation som genom Ronald McDonald Hus erbjuder boende för familjer med svårt sjuka barn i behov av specialistvård. Så stödjer du Ronald McDonald Barnfond: 26 november – 1 januari går 1 krona oavkortat till utbyggnaden av Ronald McDonald Hus när du köper valfri McSelection & Co, Big Mac & Co, Happy Meal, äppelpaj eller någon av de nya juliga desserterna på McDonald's.
Det går även att swisha valfritt belopp direkt till Ronald McDonald Barnfond: 900 70 22, som är ett 90-konto kontrollerat av Svensk Insamlingskontroll.