ANNONSInnehåll från McDonald’s

Så bantade McDonald’s bort 150 ton plast

I kampen mot plasten har Sveriges största 

restaurangkedja numera enbart bestick av trä, sugrör av papper och dessutom är ballongerna borta. 

– Det här är ett pågående arbete som började 2018 med att vi tog bort plastlocken till McFlurry-glassen. Sedan dess har vi minskat årsförbrukningen av plast med 150 ton, säger Henrik Nerell, hållbarhetsansvarig på McDonald’s i Sverige.  

Mer om McDonald’s hållbarhetsarbete 


Mängder av små förändringar kan få stor betydelse, inte minst om man är Sveriges idag största restaurangkedja. McDonald’s i Sverige har en tydlig strategi kring hållbarhet med fokus på mat, människor och miljö. Arbetet inom miljö har bland annat resulterat i att företaget sedan 2018 har minskat årsförbrukningen av plast med 150 ton.

– Det handlar om att vi har tagit bort plastpinnar till ballongerna, bytt till sugrör av papper och även ersatt milkshakemuggarna med muggar av papper. Och vi tog fram en helt ny, innovativ pappersförpackning till McFlurry-glassen. I dag är över 90 procent av förpackningsmaterialet, som våra gäster möter på restaurangerna, papper – antingen återvunnet eller från certifierat hållbart skogsbruk, säger Henrik Nerell. 


Hittar nya alternativ

McDonald’s är på en resa mot mera hållbara restaurangbesök. Det handlar om att plocka bort det som går att ta bort – och att hitta gångbara, bättre alternativ för de förpackningar som behövs för att kunna servera god, fräsch och säker mat, menar Henrik Nerell. 


Vilken enskild åtgärd ger störst effekt?

– Hittills har sugrören och bytet av milkshakemuggarna bidragit allra mest. Då ska man komma ihåg att vi i Sverige varje år serverar cirka 120 miljoner gäster. Nästa stora steg blir att plocka bort de artiklar som är tillverkade helt i plast, och ersätta dem med bättre alternativ. Det är ju i de artiklarna som den riktigt stora effekten ligger. 


Återvunna gästbrickor

Andra åtgärder som McDonald’s gjort är att bland annat sluta med ballonger. Bara genom att ta bort ballongpinnarna görs en besparing på fem ton plast varje år, samtidigt som nedskräpningen från ballongerna minskar. Dessutom tillverkas gästbrickorna numera av återvunnen plast från havet. 

–McDonald’s globala förpackningsmål är att alla förpackningar ska komma från förnybara, certifierade eller återvunna materialkällor till 2025. Men det här är ett arbete som ständigt fortsätter. Vi är glada för framstegen och vi vill ligga i frontlinjen, men vi vet att mycket arbete återstår, säger Henrik Nerell. 


Så arbetar landets största restaurangkedja med hållbarhet 


FAKTA: McDonald’s hållbarhetsarbete:

Med 200 restauranger och 12 000 medarbetare är McDonald’s Sveriges största restaurangkedja. Det medför både ansvar och möjligheter att påverka för en hållbar utveckling. 

McDonald’s hållbarhetsarbete fokuserar på områdena mat, människor och miljö där restaurangkedjan kan maximera sitt positiva bidrag till samhället inom de områden där de har störst påverkan. McDonald’s ambition är att tillsammans med gäster, medarbetare, franchisetagare, leverantörer och partners bygga en verksamhet som påverkar samhället i en positiv riktning. McDonald’s hållbarhetsarbete för miljön har hittills bland annat resulterat i ett matsvinn på under 1% i restaurangerna, 100% förnybar el i den egna verksamheten och en pågående utfasning av engångsplasten. McDonald’s fortsätter att jobba målinriktat för att bli ännu mer hållbara och göra det goda valet enkelt.