Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Lendify

Vad är reporänta – och hur påverkar den dig?

Reporäntan har en direkt effekt på hur mycket pengar vi har i plånboken. Foto: Shutterstock

 Alla pratar om reporäntan. Men vad är det egentligen för något? Och hur påverkar reporäntan dig? Här får du svaren! 

Lär dig mer om privatekonomi i Lendify och Börshajens ekonomiskola – helt gratis 

 

Kort och gott: Reporäntan, eller styrräntan som den också kallas, är räntan som bankerna får när de lånar pengar av Riksbanken – Sveriges centralbank.

 

Idag är målet att inflationen ska ligga på 2 procent och Riksbanken justerar reporäntan efter det - högre reporänta ska sänka inflationen och tvärtom. Den räntesats som Riksbanken ger bankerna kommer att påverka de kortsiktiga räntor som bankerna erbjuder dig som låntagare.

Under senare år har kriserna i världsekonomin haft stor påverkan på räntebesluten och sedan februari 2015 har reporäntan varit negativ, vilket har diskuterats flitigt i media.

 

För de flesta är det just hur reporäntan påverkar andra räntor – framförallt bolåneräntan som är mest intressant. Riksbanken gör prognoser flera gånger per år för att hålla en stabil nivå som inte leder till alltför stora svängningar. Och det räcker oftast bara med en prognos för att bolåneräntorna ska börja röra på sig.

Bankerna beslutar om sina räntor efter vad de tror ska hända i framtiden. Men, Riksbankens reporänta är inte det enda som styr utan det är mycket mer som påverkar. Det som sker i resten av världen är också en viktig faktor, till exempel kan osäkerhet i världsekonomin ge högre räntor utan att Riksbanken har höjt styrräntan.

 

Reporäntan har en direkt effekt på hur mycket pengar vi har i plånboken. Räntorna på bolån och privatlån är bara en del av det. Det blir också billigare att handla på kredit vilken gör att många lockas till köp och marknaden stimuleras – det vill säga att fler handlar. Med mer pengar över är det också fler som investerar i olika aktier och fonder, samtidigt som sparräntan minskar.

Dessutom påverkas valutakursen, med höjd reporänta ökar intresset för valutan. Detta påverkar även import och export av varor till och från utlandet och för den som reser kan det bli en markant skillnad i reskassan.

 

Läs mer om privatlån hos Lendify 

Tycker du att den här artikeln innehåller nyttig information?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!