Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Lendify

5 vanliga misstag vi gör när vi shoppar på nätet

Att shoppa på nätet är både smidigt och bekvämt.

Men det finns några fällor som är lätta att ramla i – här berättar vi hur du kan undvika dem.

Få stenkoll på din ekonomi och lär dig mer om olika typer av lån och vad de egentligen kostar i Lendifys ekonomiskola

Svensk e-handel omsatte 67 miljarder kronor förra året, vilket var en ökning med 16 procent jämfört med året före. Då är inte shopping från utländska sajter, exempelvis de populära Kina-sajterna eller utländska modesajter inräknat. De mest populära produkterna att shoppa på nätet är mode, medievaror, och skönhets- och hälsoprodukter.

Samtidigt som det är bekvämt att klicka hem varorna från soffan finns det några vanliga misstag när det kommer till onlineshopping. Genom att undvika dem blir shoppingupplevelsen bättre för både dig och din ekonomi.

Misstag 1: Köpa mer än du behöver

Nätbutikerna lockar ofta med fri frakt eller rabatt vid köp över en viss summa. Allt med syfte att sälja mer, som i slutändan bara drabbar din ekonomi. Du sparar aldrig pengar på att köpa mer, du spenderar bara mer pengar.

Misstag 2: Oplanerade inköp

Det är så mycket lättare att spontanshoppa på nätet än i butik. Det är lätt hänt att surfa runt på mobilen, lägga saker i korgen och göra ett köp utan att ens behöva ta fram betalkortet. På tio minuter kan du ha satt sprätt på flera tusen kronor. Försök att planera inköpen, oavsett om det är på nätet eller i fysisk butik.

Misstag 3: Ta varorna på delbetalning

Det finns många olika betalningslösningar som gör det enklare att hamna i skuldfällan, menar Andra Farhad, VD på utbildningsplattformen Börshajen. Ett sådant alternativ är delbetalning, eller avbetalning som det också kallas. Då delar du upp betalningen på flera mindre betalningar.

– Oftast är räntorna för delbetalning orimligt höga. Har man inte råd att betala på en gång ska man inte ens handla, säger hon.

Misstag 4: Dolda avgifter

Se upp med dolda avgifter som tillkommer när du väljer att betala med faktura. En fakturaavgift tas alltid ut, men många gånger göms avgifterna i en finstilt text som är lätt att missa. Se till att läsa all information noga så att det inte blir dyrare än du har tänkt dig. Om du handlar från utlandet – glöm inte att räkna med tull eller postens administrativa avgifter för varor som köpts från Kina, USA eller andra länder utanför EU.

Misstag 5: Lockas av röda priser

Billigt är inte alltid bra. Det är lätt att dras med i röda priser och specialerbjudande. Köp inte något enbart för att det är rabatt utan fundera över om du verkligen behöver, och har råd med, varan.

Samla dina dyra avbetalningar hos Lendify till en lägre ränta

Tycker du att den här artikeln innehåller nyttig information?