Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Lendify

5 tips som ger dig bättre ränta på lånen

Hur mycket pengar du får låna beror på vilken kreditvärdighet du har.
Här är 5 tips som förbättrar din kreditvärdighet och ger dig bättre ränta på lånen.

Vad är kreditvärdighet? Läs mer här.

Varje gång du ansöker om ett lån kommer långivaren att ta en kreditupplysning på dig. De flesta banker hämtar sin information från Upplysningscentralen, UC. Kreditupplysningsföretaget ägs av de största bankerna i Sverige och erbjuder kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar. Det är alltså i princip storbankernas regelverk som bestämmer hur mycket pengar du får låna.

Kreditvärdigheten baseras på din inkomst, dina skulder och hur du sköter din ekonomi.

– För många förfrågningar om lån hos olika banker kan sänka ditt kreditbetyg. Det är inte heller bra att ha för mycket skulder, säger Vincent Kolb, kreditchef på Lendify och fortsätter:

– Om du struntar i att betala dina räkningar går de först till inkasso och sedan till Kronofogden. Får du en betalningsanmärkning är det i princip omöjligt att ta ett lån.

 

Men det finns ett par tips som får bankerna att älska dig och som kan förbättra din kreditvärdighet och därigenom ge dig bättre ränta på lånen.

1. Tänk efter innan du skaffar ett nytt kreditkort eller ansöker om delbetalning. Dessa typer av lån är i regel alltid väldigt dyra.

2. Använd alltid e-faktura för att bli säker på att du faktiskt får fakturan – fakturor som kommer via brev har en tendens att försvinna bland övrig post. Betala alltid räkningarna i tid!

3. Försök att amortera så mycket som du kan på dina befintliga lån varje månad. Just nu är räntan på väldigt låga nivåer, och på tre års sikt så kommer dessa sannolikt öka och dina lån bli dyrare.

4. Baka ihop dina lån hos en och samma kreditgivare, till exempel Lendify. Du kan bland annat få lägre ränta och ur en ekonomisk synpunkt är det enklare att bara hantera ett lån.

5. Du bör inte ha för mycket skulder. Se över din ekonomiska situation och försök att inte öka din skuldsättning.

 

Se vilken ränta du kan få och lär dig mer om privatlån

Tycker du att den här artikeln innehåller nyttig information?