Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från lawly

Så säkrar du dina tillgångar – om du blir svårt sjuk

En trygghet om du skulle råka ut för något – och inte kan ta beslut själv.

Så beskriver experten möjligheten att skriva framtidsfullmakt.

– En av de stora fördelarna är att fullmakten ger möjlighet till att bestämma själv i viktiga frågor, säger Kristin Håkansson, jurist hos Lawly.

EXTERN LÄNK: Skriv din framtidsfullmakt här – få 20% rabatt

I spåren av pandemin har svenskarnas intresse för att skriva testamente ökat rejält. Lite i skymundan syns även en ökning för framtidsfullmakten, en relativt ny typ av fullmakt som tillkom 2017 och regleras i en egen lag.

– I korthet kan man beskriva den som en viktig försiktighetsåtgärd vid oförutsedda händelser som leder till att man på juridikspråk blir ”beslutsoförmögen”. Fullmakten kan exempelvis träda i kraft vid en svår olycka eller sjukdom som gör att man inte kan fatta egna beslut, berättar Kristin Håkansson och lägger till:

– Genom en framtidsfullmakt kan man själv utse den man tycker är bäst lämpad för uppgiften. Det blir en helt annan trygghet både för en själv och ens anhöriga i jämförelse med om en god man ska utses och myndigheterna ska blandas in. En framtidsfullmakt kan också vara ett bra sätt att förebygga möjliga konflikter mellan nära och kära.


Du bestämmer innehållet

En framtidsfullmakt kan reglera både personliga och ekonomiska angelägenheter – såväl personlig omsorg som förvaltning av egendom och pengar kan styras via fullmakten:

– Man kan styra mycket av innehållet själv, en del väljer att göra omfattande fullmakter medan andra siktar in sig på specifika uppgifter. Fullmakten ger exempelvis möjlighet att använda pengar i vardagen, som att betala räkningar, ingå avtal och ta hand om deklarationen, säger Håkansson.

Däremot exkluderas vissa frågor som rör hälso- och sjukvård och tandvård. Man kan inte heller ingå äktenskap eller bekräfta faderskap genom fullmakten:

– Inom juridiken säger vi att frågor av utpräglat personlig karaktär inte kan omfattas av fullmakten.


Därför behövs juridisk hjälp

Håkansson rekommenderar att man noga funderar kring vem man vill ska bli fullmaktshavare:

– Det allra bästa är att prata med personen man tänkt sig, så att denne får möjlighet att sätta sig in i vad det innebär. Man bör också skriva in andrahandsval ifall den första personen själv skulle bli oförmögen eller inte vill.

Hon pekar också på vikten av att framtidsfullmakten är korrekt utformad – vilket den garanterat är om den skrivs med hjälp av Lawly:

– Man vill ju inte hamna i en situation där framtidsfullmakten inte kan tillämpas för att ett formellt krav inte uppfyllts, därför är det viktigt att framtidsfullmakten är skriven på ett korrekt sätt, säger Håkansson.


EXTERN LÄNK: Skriv din framtidsfullmakt här – få 20% rabatt 


Lawly är en digital juristbyrå grundad 2018 som med teknikens hjälp gör familjejuridiken tryggare, enklare och mer prisvärd. Här får du hjälp att upprätta avtal som exempelvis testamente, samboavtal och framtidsfullmakt. Hos Lawly kan du även få juridisk rådgivning inom flera områden och få återkoppling inom 24 timmar.En framtidsfullmakt används för att utse en eller flera personer som kan representera dig ifall något oförutsebart skulle hända dig. Lawly går igenom processen och upprättar fullmakten tillsammans med dig. Möjlighet att förvara en kopia av framtidsfullmakten hos Lawly finns.