Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Så väljer du mäklare

Emma Holst, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Att sälja sin bostad kan vara den största affären i livet. Därför är valet av mäklare viktigt – och beslutet kan vara nyckeln till en lyckad försäljning.

– Man måste känna förtroende för den man väljer, säger Emma Holst fastighetsmäklare och franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Här får du hjälp att värdera din bostad


När du väl har fattat det stora beslutet att sälja din bostad kommer nästa svåra fråga, vilken mäklare ska du välja att lägga en av ditt livs största investeringar i händerna på?
Valet blir ännu svårare när olika mäklare kommer med olika bud och slutpriser för din lägenhet eller villa – och det finns inget rätt eller fel.

Enligt Emma Holst, fastighetsmäklare och franchisetagare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ska man inte stirra sig blind på arvodet utan se till helheten och vad du verkligen får för pengarna.

– Man ska lita på magkänslan och faktiskt se vad som ingår i tjänsten och hur mäklaren jobbar med ditt objekt. Fundera på vad mäklaren gör för dig, säger Emma Holst.

Förbered dig och tänk igenom dina förväntningar

Inför valet av mäklare kan det även vara bra att fundera över bostadens förutsättningar och hur du vill att den ska visas och marknadsföras. För att få en tydlig bild av vad du letar efter är det smart att först gå på visningar och se hur olika mäklare jobbar. På så vis får du kunskap och erfarenhet som kan vara värdefull under säljprocessen.

Detaljer som det är bra att vara observant på är hur kunnig och påläst mäklaren är om objektet de säljer och hur de tar hand om spekulanterna på visningen. Ett annat tips är att ta reda på hur mäklaren jobbar under en budgivning och hur aktiva de är i själva budgivningsprocessen.

Ha en bra dialog och lita på magkänslan

Att ha en bra dialog med mäklaren är viktigt för ett lyckat samarbete och i slutändan för att du ska känna dig trygg och nöjd med din försäljning. Var ärlig i kommunikationen med mäklaren och berätta om dina förväntningar. Ibland får man ett högre pris och ibland ett lägre.

– Känner du att du och din mäklare har kemi och att ni litar på varandra är förutsättningarna goda. Mäklare är oftast väldigt ärliga och hittar du en mäklare som du får förtroende för är sannolikheten att du blir nöjd stor, säger Emma Holst.

Nyckeln till en lyckad försäljning

Varje försäljning är unik och när du väl har valt mäklare är planeringen a och o för att en lyckad affär. Diskutera tillsammans med din mäklare om det är något som du kan göra för att höja värdet på bostaden genom renovering eller styling och ta sedan fina bilder när bostaden gör sig som bäst.


Vad är viktigast för en lyckad affär?

 – Skapa rätt förutsättningar och förbered bostaden i god tid. Fotografera när det är grönt ute eller då det är vackra höstlöv på träden och fundera på när ljuset faller in bäst. Ibland händer det även att vi säljer bostaden innan den har gått ut på marknaden, säger Emma Holst.


Här får du hjälp att värdera din bostad