Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
ANNONS Innehåll från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Så gör du din trädgård attraktiv inför en försäljning

Trädgården är det första som möter husspekulanter vid en visning.
Därför är det viktigt att ge även utemiljön lite kärlek när huset ska säljas.

Här berättar vi hur.

Läs mer om Länsförsäkringar fastighetsförmedling

Trädgården är en viktig del av huset, kanske viktigare än vad många hussäljare tänker på. För den som drömmer om att köpa ett hus är just trädgården en av de starkaste symbolbilderna, särskilt om man flyttar från en lägenhet och ser framför sig ett helt nytt liv med en trädgård att hänga i.

En tredjedel vill ha en lättskött trädgård

Och precis som det finns önskemål om det nya husets utseende och skick så har svenskarna tankar om hur trädgården bör vara. Enligt Sifoundersökningen Bostadskollen, som har gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, är en lättskött trädgård det som rankas högst av hela 35 procent. Viktigast är det för boende i Kronobergs och Hallands län, medan man i Stockholms och Uppsala län tycker att det är något viktigare att trädgården är avskild.

– En trädgård full av blommor, fruktträd och odlingar kan förknippas med extra jobb. Många husköpare letar efter lättskötta trädgårdar. Villor med stor altan är ofta mer efterfrågade. Svenskarna värdesätter helt enkelt att kunna släppa alla krav och fokusera på att vara lediga när de kommer hem, säger Henric Lagerquist, fastighetsmäklare, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vetlanda.

Så skapar du en lättskött trädgård

Fruktträd, grönsaksodlingar och mycket blommor kommer långt ner på önskelistan, även om det spås bli en växande trend att kunna odla själv i sin trädgård.

Det är inte svårt att skapa en lättskött trädgård, även om det inte görs i en handvändning.

Det viktigaste är att plantera växter tätt för att minimera risken för ogräs och att hålla jorden fuktig länge. Man bör också undvika växter i kruka eftersom jorden lätt torkar ut. Friväxande häckar är att föredra i stället för klippta och genom att välja växter som trivs i de förhållanden som råder i trädgården ökar möjligheten att få en fin och långlivad växtlighet.

Quickfix inför visningen

För den som inte har tid att skapa en helt ny trädgård innan visningen finns det några snabba tips som får den visningssnygg. Genom att kratta bort gamla löv, rensa bort eventuellt ogräs, klippa ner och ta bort risiga buskar, klippa gräsmattan och ställa i ordning utemöblerna blir trädgården en trevlig entré för spekulanterna.

Tänk på det här när du ska sälja din bostad