Tiden då du var tvungen vända dig till storbanken för att låna pegar är förbi, idag finns en mängd aktörer som erbjuder olika typer av lån – såväl mindre snabblån som större privatlån.
Via Låneguiden får du en gedigen överblick på ett 30-tal långivare som erbjuder privatlån, även kallat blancolån samt snabblån online. Vi har inte bara listat långivarna – deras erbjudanden jämförs med varandra, du som användare har möjlighet att sätta betyg och våra egna, opartiska, experter recenserar varje bolag.
Med hjälp av Låneguidens fem enkla steg nedan får du lättare att hitta rätt typ av lån för dina behov. Och glöm inte att alltid jämföra räntan så du får det billigaste lånet!
ANNONS: Jämför olika privatlån på Expressen Låneguiden (EXTERN LÄNK)
1) Vad behöver du låna pengar till?
Dags för renovering? Har diskmaskinen går sönder? Är det läge för en ny bil? Oavsett vilket är det olika typer av lån som gäller – så tänk igenom noga vad du ska använda lånet till.
2) Vilken typ av lån behöver jag?
Det beror på vad du tänkt använda det till. Om vi fortsätter med exemplen ovan så passar ett privatlån utan säkerhet bäst för renovering, ett snabblån för diskmaskinen och ett billån för bilköpet.
3) Vad är det för skillnad på de olika lånen?
Enkelt uttryck är varje typ av lån anpassad för olika saker. Exempelvis är privatlån utan säkerhet ett bra alternativ för dig som behöver låna en större summa pengar till något kostsamt – som en renovering. Efter sedvanlig kreditupplysning får du snabbt besked om du blivit beviljad lån och vid positivt besked skickas pengarna in på ditt konto direkt.
Ett billån är utformat på ungefär samma sätt som privatlånet men specifikt inriktat på just bilköp. Här finns ibland möjligheten att ta lånet med säkerhet – vilket betyder att bilen du ska köpa avvänds som säkerhet för lånet. Fördelen är att räntan blir lägre än vid lån utan säkerhet, men i gengäld är standard att du måste betala ungefär 20 procent av bilens värde kontant.
Snabblån, som ibland även benämns sms-lån eller mikrolån, kan förklaras som en typ av privatlån utan säkerhet. Skillnaden är att ingen traditionell kreditupplysning tas och att lånesumman är lägre – alltså alldeles lagom om diskmaskinen går sönder. Du får oftast in pengarna direkt. Däremot är räntan högre på snabblån än vanliga privatlån.
4) Uppfyller jag kraven för att kunna ta lån?
Olika bolag har olika kriterier, men det finns ett antal gemensamma nämnare hos alla långivare. Enligt lag måste du ha fyllt 18 år för att kunna ta ett lån, vissa företag har satt sin gräns till 20 år. Du ska även vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt bankkonto. Om du har betalningsanmärkningar eller skulder till Kronofogden kan det bli svårt att låna. Enstaka långivare tillåter dock lån även om du har anmärkningar. En inkomst krävs förstås för att du ska kunna betala tillbaka lånet, hur stor inkomsten måste vara skiljer sig mellan olika lånebolag.
5) Varför ska jag jämföra räntan mellan olika företag?
När du valt den typ av lån som passar dina behov – och uppfyller kraven – är det dags att se över vilka villkor varje långivare har. Viktigast är att alltid titta på den effektiva räntan, där uppläggningsavgift och andra kostnader är inkluderande. Du bör även vara uppmärksam på om det finns möjlighet att betala av lånet snabbare eller olika mycket från månad till månad. Vet du med dig att det ibland händer att du är sen eller missar en inbetalning kan det även vara bra att titta på dröjsmålsränta och påminnelseavgifter – de kan vara väldigt höga! Och du: Låna inte mer pengar än du kan betala tillbaka.
Om Låneguiden
Vi jämför olika typer av lån så att du ska kunna hitta det lån som passar dig. På sajten jämförs en mängd långivare och deras erbjudanden, användare kan sätta betyg och opartiska experter undersöker och ger omdömen om varje bolag.