Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Landshypotek Bank

Knepiga ränteläget – så ska du göra med ditt bolån

Rörlig ränta har ofta varit lägre än bunden ränta – fram tills nu.
När det nu råder en ovanlig situation på marknaden kan det vara ett bra läge att se över sin ekonomi.

Här förklarar experterna hur det fungerar.

Läs mer och ansök om bolån hos Landshypotek Bank

Rörliga boräntor har ofta varit lägre än bundna. En viktig förklaring till att många ändå väljer att binda sina boräntor är att man då vet hur mycket man ska betala och slipper oroa sig för förändringar på marknaden. Det kan vara en trygghet även i tider av ekonomisk oro.

Men nu befinner sig Sverige och många andra länder i en ovanlig – för att inte säga konstig – situation. Trots att Riksbanken höjde räntan i december förra året till -0,25 procent har bankernas bolåneräntor generellt sjunkit. Framför allt är det den allt tuffare konkurrensen som pressar räntan.
Skillnaden mellan rörlig och bunden ränta är väldigt liten – och det går faktiskt att hitta exempel där den bundna räntan är lägre än den rörliga.

Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Begynnande lågkonjunktur

Åke Källström, treasurychef på Landshypotek Bank, förklarar den ovanliga situationen:

– En förklaring till att det här läget uppstått är att vi ser en tydlig ekonomisk avmattning och en begynnande global lågkonjunktur. Det finns en global oro för handelspolitiken och, för Europas del Brexit. Oron dämpar företagens investeringsvilja som är en viktig faktor för ekonomisk tillväxt och centralbanker runt om i världen har svarat med räntesänkningar och andra åtgärder som obligationsköp och billiga lån till banker, säger han.

Passa på att amortera

Catharina Åbjörnsson Lindgren är affärschef på Landshypotek Bank. Hon säger att de låga räntor som nu råder kan nyttjas av bolånetagare i hela Sverige.

– Dagens ränteläge ger befintliga bolånetagare ekonomiskt utrymme att öka sitt sparande. Om du har hög belåningsgrad kan det vara en idé att öka din amortering, och om du har dragit på dig dyra konsumtionskrediter kan du se till att betala av dem. Nu är det läge att passa på, säger hon.

Men det är också på plats med en varning. De låga räntorna kan innebära framtida problem om man vänjer sig vid dem och anpassar sina levnadskostnader utifrån att räntan alltid kommer att vara så här låg.

– Det är viktigt att ha i bakhuvudet att ett bolån är ett mycket långsiktigt åtagande med löptider på 40–50 år. Räntekostnaden kommer med all säkerhet att variera över tiden, även om det just nu är svårt att minnas att bolåneräntorna under långa perioder faktiskt varit betydligt högre, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Bästa räntan hos Landshypotek Bank är för närvarande 1,18 procent, effektiv ränta 1,19 procent för lån med tre månader och 1-3 års bindningstid och en belåningsgrad upp till 60 procent.

 

Läs mer och ansök om bolån hos Landshypotek Bank