Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Landshypotek Bank

Experten: Då är det dags att binda sina lån

Bunden eller rörlig ränta på bolånet, vad ska man välja – och när är rätt tid att binda?
Det finns några grundläggande hänsyn man ska ta innan man fattar beslutet.
– Vill du veta exakt hur stor boendekostnaden kommer att vara framöver, då ska du binda lånet, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank.

Läs mer och ansök om bolån hos Landshypotek Bank

 

Just nu har vi rekordlåga räntor i Sverige. Visserligen höjde Riksbanken reporäntan i december förra året med 0,25 procentenheter och de stora bankernas bolåneräntor följde med. Men därefter har de sjunkit igen.

Nyligen flaggade Riksbanken för ytterligare en räntehöjning i slutet av året och nu undrar många om det därför är läge att binda sina bolån.

Tre skäl att binda räntan

Historiskt har det nästan alltid lönat sig med rörlig boränta. Det finns dock tillfällen när det kan vara en bra idé att binda:
 

1. När du vill veta exakt hur stor boendekostnaden är. Med bunden ränta vet du också kostnaden för bolånet. Då undviks jobbiga överraskningar ifall de ekonomiska förutsättningarna i samhället plötsligt skulle ändras – och du kan planera sitt liv med större trygghet.
 

2. När du planerar att bo kvar i samma bostad en längre tid kan det vara bra att binda räntan. Ska du snart flytta, kanske för att familjen väntar tillökning eller att du söker nytt jobb på en annan ort, är det lämpligt att välja lån med rörlig ränta eller med kort bindningstid för att undvika att behöva betala så kallad ränteskillnadsersättning vid köp av en ny bostad.

3. När bolåneräntorna är låga kan det vara bra att binda dem. Som läget är just nu i Sverige är skillnaden mellan rörlig och bunden ränta ovanligt låg.
– Det är viktigt att ha i bakhuvudet att ett bolån är ett mycket långsiktigt åtagande med löptider på 40–50 år. Räntekostnaden kommer med all säkerhet att variera över tiden, även om det just nu är svårt att minnas att bolåneräntorna under långa perioder faktiskt varit betydligt högre, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Allas situation unik

Men det är också värt att påpeka att det är svårt att generellt säga vad som är rätt eller fel. Det beror på att varje bankkund är unik och man har olika ekonomiska förutsättningar. Vad alla dock kan göra när räntorna är låga är att spara för att kunna amortera.

– Dagens ränteläge ger befintliga bolånetagare ekonomiskt utrymme att öka sitt sparande. Om man har hög belåningsgrad kan det vara en idé att öka sin amortering och om man har dragit på sig dyra konsumtionskrediter kan man se till att betala av dem, säger hon.

Ägs av landets jord- och skogsbrukare

Landshypotek Bank har funnits i över 180 år, och ägs av landets jord- och skogsbrukare. På bolånemarknaden är man en ny aktör och har bara erbjudit sina tjänster i drygt två år. Ändå har man redan lånat ut över sex miljarder kronor i bolån till hus- och villaägare.

Ett skäl till framgången är den transparens man använder i räntesättningen. Du som kund slipper förhandla om räntan, eller använda flera banktjänster för att få bättre bolåneränta.

– På bolånemarknaden möter kunderna många kreativa lösningar hos olika banker på vad som krävs för att de ska få bättre ränta. Vi har valt en annan väg och möter marknaden med helt öppna räntor och utan förhandling. Vi tycker inte att kunderna ska behöva pruta och bevaka rabatter, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren och tillägger:

– Man behöver heller inte använda flera av våra tjänster för att få en bra bolåneränta. Hos oss går det bra att bara vare bolånekund och fortsätta använda sin gamla bank för andra tjänster.

Enkelt byta bank

Att ansöka om bolån eller flytta sina befintliga bolån från sin nuvarande bank till Landshypotek Bank är en enkel process.

– Att flytta sitt bolån går numera att göra direkt på nätet. I vårt fall är det bara att gå in när som helst på dygnet och påbörja en ansökan. Många kunder upplever att det är enkelt och smidigt att flytta sitt lån till oss. Vi har kunder som gått igenom ansökan för att ta bolån hos oss på en kvart. Det har onekligen blivit mycket lättare att bli och vara bankkund, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, och avslutar:

– Självklart går det att ringa och mejla oss om man har några frågor om sin ansökan och vill ha direkt, personlig kontakt.
Bästa bolåneräntan hos Landshypotek Bank är för närvarande 1,18 procent, effektiv ränta 1,19 procent för lån med tre månader och 1-3 års bindningstid och en belåningsgrad upp till 60 procent.

Läs mer och ansök om bolån hos Landshypotek Bank