Annons Innehåll från Klarna

Få kontroll över din ekonomi i höst

Inflation och stigande matpriser till följd.

Sett till det ekonomiska läget är det viktigare än på länge att se över och ta kontroll över sin ekonomi. Här får du sex tips på hur du kan kan lyckas spara slantar trots stigande priser.

EXTERN LÄNK: Få översikt över din ekonomi - ladda ner Klarna-appen här 


Inflationen har lett till stigande levnadskostnader och både mat–, el– och bränslepriserna stiger som följd. Just nu är det därför viktigare än på länge att se över sina utgifter och ta kontroll över sin ekonomi. 

Att prioritera sparandet är en god idé när det är skakigare tider i ekonomin. Men att spara kan kännas som en enorm utmaning när du redan nu vänder på varje krona för att få det att gå runt. Det finns dock några kända, och mer okända, knep att ta till för att få rätsida på ekonomin även under tuffare ekonomiska tider.

Här har vi samlat sex tips på hur du kan få rätsida på din ekonomi - utan att behöva göra för många avkall.

6 tips på hur du kan få rätsida på ekonomin i höst

 1. Ha alltid en buffert

Ett sparkapital är bra för alla att ha. Inte minst för att kunna täcka oförutsedda utgifter om till exempel något i ditt hem går sönder. Hur stor buffert du behöver är individuellt men två till tre månadslöner är en bra tumregel.


2. Få koll på dina utgifter

Alla har vi varit där. Samlat på oss löpande avgifter i form av streamingtjänster, gymkort och matkassar. Var för sig kan de upplevas som små kostnader men sammantaget kan det bli påtagliga summor. Ett tips är att gå igenom samtliga kostnader som dras löpande varje månad och fundera på om det är en utgift som du vill och behöver behålla. I Klarna-appen kan du också få en komplett översikt av dina utgifter i olika kategorier genom att ansluta dina bankkonton.


3. Gör en budget

Att göra en budget kan kännas övermäktigt, men faktum är att en budget är ett viktigt redskap. Med en budget kan du ta kontroll över utgifterna och se till så att du inte går back varje månad. Två tips är att du göra en budget via Konsumentverkets hemsida eller genom att ladda ner en Excelmall. I Klarna-appen finns också ett budgetverktyg som ger dig en överblick över dina utgifter. På så vis kan du se vad du lägger dina pengar på och vad du skulle kunna spara in på.


4. Ta kontroll över fakturorna – en gång för alla

Det kan vara lätt att missa en faktura – och få en onödig påminnelseavgift. 

Handlar du via Klarna är det smart att ladda ner den kostnadsfria appen. Det är ett enkelt sätt att undvika onödiga påminnelseavgifter. Dina fakturor hamnar då i appen automatiskt och du betalar direkt eller på förfallodatum med ett klick. Du får också pushnotiser som påminner om att det är dags att betala. 


5. Shoppa smartare

Handla smartare och spara slantar på kuppen.

Att planera sina inköp är a och o. Prioritera dina inköp och se över vad du faktiskt behöver och inte bara efter vad du känner för stunden. Jämför även alltid pris när du väl ska genomföra ett köp, handla inte på uppstuds. Idag finns det flera smarta tjänster för det ändamålet. I Klarna-appen även kan du smidigt sätta upp en prisbevakning och få en notis varje gång de produkter man har planerat att köpa faller i pris.


6. Välj smarta krediter 

Om du handlar på kredit, välj ett smartare alternativ. Använder du Klarna så slipper du onödiga avgifter och evighetskrediter utan slutdatum. Istället får du fler betalningspåminnelser och 30 dagars betaltid vid fakturaköp. Klarna har ingen avgift för månadsfaktura och erbjuder autobetalningar, betalningspåminnelser via SMS samt tydliga villkor för delbetalningar. Dessutom kan du enkelt anmäla eventuella returer direkt i appen för att pausa din faktura tills returen blivit mottagen.


EXTERN LÄNK: Få översikt över din ekonomi - ladda ner Klarna-appen här