Annons Innehåll från Klarna

Expertens 7 tips: Handla säkert på nätet i sommar – så skyddar du dig mot bedragare

Även om det är sommar och semester tar vi inte ledigt från våra onlineköp. Men hur handlar man säkert och skyddar sina pengar?

Jakob Johannesson, bedrägeriexpert på Klarna, ger sina viktigaste tips.

EXTERN LÄNK Betala säkert med Klarna 


Näthandeln exploderade under pandemin och är fortsatt stark. När trycket ökar på nätshoppingen ger sig också fler cyberkriminella ut i ”trängseln” online för att lura folk.

– Det är extra viktigt att man är vaksam när man är ute på nätet och handlar nu i sommar. Generellt ser vi att bedrägeriförsöken har blivit mer avancerade, berättar Jakob Johannesson, bedrägeriexpert på Klarna.

Hur shoppar man då så tryggt som möjligt? Här är Jakobs bästa tips:

1. Är butiken säker?

Kontrollera att onlinebutiken är seriös, gör sökningar om butiken på nätet och titta på omdömen på olika prisjämförelsesajter. Om en butik erbjuder Klarna kan du vara trygg eftersom den genomgått Klarnas gedigna kontroll.

2. Kolla butikens regler

Om du inte skulle vara nöjd med varan och vill skicka tillbaka den – vad gäller då? Kontrollera det innan du köper. Det gäller framför allt ångerrätt och policy för reklamation.

3. Betala när du har varan i handen

Om du inte har handlat hos butiken tidigare och inte känner igen den, rekommenderas att du inte betalar förrän du har fått varan. I värsta fall har du inte rätt att få tillbaka pengarna om varan inte levereras eller om du är missnöjd med den. Därför är det alltid säkrast att ta köpet på avgiftsfri faktura.

4 Använd en säker betaltjänst

Polisen har sammanställt en lista med tips på säker shopping online. Ett av tipsen är att använda en säker betaltjänst som Klarna, som gör det svårare för kriminella. Exempelvis skyddas dina betalningsuppgifter, din köphistorik och personliga information när du använder tjänsten. Samtidigt omfattas du av Klarnas köparskydd och kan få hjälp den gång varorna inte kommer fram eller blivit skadade på vägen. 


EXTERN LÄNK: Här kan du läsa om Klarnas köparskydd 

5 Var varsam med kortet

Lämna inte ut dina kortuppgifter till företag du inte känner till. Se till att ha ett kort du kan kan spärra/låsa och aktivera snabbt, kopplat till en mobilapp där du får pushnotiser då en betalning görs. Klarnakortet har dessa funktioner och använder dessutom avancerade säkerhetssystem som analyserar transaktioner för att upptäcka oegentligheter. 

6 Se upp för ”vishing”… 

Så kallad ”voice phishing” – även kallat ”vishing” – har blivit vanligare och satts i system av grovt kriminella. Bedragaren ringer och försöker få dig att lämna ut personlig information som kort- eller kontouppgifter eller ber dig logga in via BankID.

– Bedragarna är proffs på det här och kan vara väldigt övertygande. Att just BankID är målet beror på att identifieringsmetoden låser upp hela din ekonomi, säger Jakob Johannesson.

7 …och ”phishing”

Bedragarna passar på när många söker fynd på nätet, till exempel under sommaren då många butiker erbjuder rea. De skickar mail och sms som frestar dig med attraktiva erbjudanden om du klickar på länkar eller öppnar bilagor – så kallad ”phishing”, nätfiske. Syftet är även här att komma över personlig information som användarnamn och lösenord, personnummer och kort- eller kontonummer som kan användas för olika bedrägerier.

Jakob Johannesson avslutar:

– Precis som du aldrig skulle låna ut dörrnyckeln till en främmande person, var lika försiktig online. Klicka inte på länkar som kommer i mail eller på sms om du inte är helt övertygad om att avsändaren är seriös. Och lämna aldrig ut dina BankID-uppgifter, kontonummer eller andra känsliga uppgifter.


EXTERN LÄNK Här kan du se butiker som är säkerhetskontrollerade av Klarna