Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Klarna

Ekonomiexperterna 6 bästa tips för att komma igång med en budget

Hyran, maten och alla abonnemang. Handen på hjärtat: Vi är många som känner olust bara av tanken på en budget för privatekonomin.

Hur gör man det enkelt och kommer igång på ett bra sätt? Här är experternas tips.

Tips för en bättre ekonomi i höst! Lyssna på podcasten ”Ekonomi på riktigt” med Charlie Söderberg och Mathias Andersson 


Är den klassiska budgeten ett förlegat verktyg – eller det mest effektiva för att bli av med ekonomisk ångest och få råd till det man vill?

Charlie Söderberg och Mathias Andersson lanserade den nu rikskända ”budgettavlan” i tv-programmet Lyxfällan 2006 – men hur är statusen för budgeten 2021?


Jämför med att ha en kalender

I ett nytt avsnitt av populära podcasten ”Ekonomi på riktigt” – som samarbetar med Klarna under 2021 – svarar de på frågan tillsammans med gästen Jan Bolmeson, som skrivit boken ”Gör ditt barn rikt”.

De tre ekonomiexperterna är eniga: En budget är A och O för oss alla.

Men en budget kan se olika ut – det gäller att hitta en nivå som fungerar. Och att använda bra hjälpmedel som underlättar.

Charlie Söderberg jämför en budget med en kalender:

– Få av oss ser det som ångestladdat att fylla i möten, tid för träning och barnens aktiviteter i höstens kalender.

Man planerar sin tid – för att få överblick och kunna lägga tiden på rätt saker. En budget fungerar på samma sätt, säger Charlie i podden:

– Gör du ingen budget, och inte väljer aktivt vart pengarna ska gå – ja, då har de en tendens att ”försvinna”, utan att du vet vart de tagit vägen.


Så kan du starta

Med en budget får du bättre kontroll och blir av med en massa ångest, konstaterar experterna. Men hur kommer man igång på ett smidigt sätt?

Här är sex tips från podcast-avsnittet – lyssna på hela avsnittet här 


1 Vad lägger du pengarna på?

Börja med att sammanställa dina utgifter under en månad eller senaste året. Hur mycket går till fasta kostnader – hur spenderar du resten?

Att kolla kontoutdragen kan vara ångestfyllt, men i podden citerar Jan Bolmeson den kända beteendevetaren Tony Robbins som sa: ”The truth will set you free, but first it will piss you off”. Poängen är att situationen är som den är, oavsett om du ser den eller inte. Skillnaden är att med koll på ekonomin försvinner en stor del av oron över hur situationen ser ut. Du får en bild av vart pengarna tar vägen och var det kan finnas utrymme att få loss pengar varje månad. Här kan du till exempel använda Klarnas app som ger dig möjlighet att få en bättre översikt över dina utgifter och vad du spenderar dina pengar på. 


2 Gör din egen budgettavla

Lista de fasta kostnaderna, som hyran och försäkringar. Uppskatta löpande kostnader, som klädinköp och mat. Titta på vad som blir kvar. Hur vill du spendera pengarna? Lever du i en familj, involvera din partner och dina barn. Vad vill ni prioritera? Försök ladda med lust och positiv energi – det är roligt att få koll på pengarna och fatta gemensamma beslut.


3 Får du energi?

Vem är du? Låt det synas i din budget. Istället för att låta pengarna gå till ”allt möjligt”: gör medvetna val och satsa på det som ger dig energi. Du kanske mår bäst av att lägga pengarna du får över på upplevelser – och minimalt på inredning? Gör då detta fullt ut. Dela gärna in i konkreta kategorier – som ”saker till hemmet”, eller varför inte döpa en till ”vardagslyx”? Här finns inga rätt och fel, det viktiga är att det handlar om din ekonomi, och att du har makten att bestämma vart pengarna tar vägen.


4 Hitta en nivå som fungerar

Lever du med små marginaler kan du behöva en mer detaljerad budget, och följa upp den oftare, men det viktiga är att du gör en plan som fungerar för dig. Bättre med en grov skiss som hjälper dig än en detaljerad plan som du sedan glömmer.


5 Begränsningar gör dig kreativ

Gör en tydlig budget inför en större utgift, som en renovering eller resa. En bonus är att det brukar skapa kreativitet och gemenskap om ni gör det ihop i familjen. Ni kanske vill göra en resa till kompisar, men att hyra en bil ryms inte i budgeten – hur gör ni då? 


6 Ha en stor dos empati med dig själv

Även de som jobbar med ekonomi och gjort egna budgetar i många år, förtränger vissa utgifter. Och: En plan blir sällan exakt som man tänkt sig. Men har du en gång gjort en budget över just din ekonomi blir det sedan enklare att hålla koll på budgeten löpande.


Vill du få bättre koll på din ekonomi, översikt av vad du spenderar pengar på och möjlighet att göra en budget? Skaffa Klarna-appen här