Annons Innehåll från Klarna

Därför fördubblar Klarna betaltiden för fakturor

David Fock, global produktchef på Klarna.

Från 14 till 30 dagar.

Nu får du som handlar med Klarnas avgiftsfria faktura mer än dubbelt så lång tid på dig att betala.

– Avgiftsfri faktura är det betalsätt som svenskarna uppskattar mest. Nu vill vi minska krångel och påminnelseavgifter ytterligare, säger David Fock, global produktchef på Klarna.

EXITLÄNK: Så vill Klarna göra betalningar mer hållbara – läs mer här  


Klarna hanterar ungefär hälften av alla onlineköp i Sverige, och det populäraste sättet att betala är med avgiftsfri faktura.

Handlar du med faktura kan du vänta med att betala tills du fått hem varorna och ser att de är rätt och att du verkligen vill ha dem. Du slipper ligga ute med pengarna om varorna är felaktiga eller inte kommer fram.


Säkerhetsexperten: Därför ska du inte betala förrän du fått varan


Färre får påminnelseavgift

Baksidan är att fakturan kan glömmas bort och man får en påminnelseavgift på 60 kronor om den inte betalas i tid. Andelen Klarna-fakturor som får påminnelseavgift har dock minskat flera år i rad och är nu omkring 5 procent av alla köp, baserat på siffror från det sista kvartalet 2020. 

Klarnas mål är att vara marknadens mest hållbara aktör – och för att ytterligare minimera krångel och onödiga påminnelseavgifter förlänger nu Klarna betaltiden från 14 till 30 dagar. Det innebär för många konsumenter att betaltiden förlängs över en normal löneutbetalningscykel.

– Med den här förändringen hoppas vi på ytterligare minskning av påminnelseavgifterna. För oss är dessa avgifter negativa intäkter som vi inte vill ha, säger David Fock, global produktchef på Klarna, och fortsätter:

– Betalningstiden på 30 dagar har testats av utvalda handlare och fått mycket positiv respons från konsumenter i hela Norden. Våra pilottester har visat att andelen påminnelseavgifter minskat med en tredjedel. Dessutom visade testerna på en minskning av inkassoärenden.


Mindre risk att missa i appen

Klarna har också sett att risken att missa en betalning är lägre om man använder Klarnas app. I appen får du överblick över dina fakturor och påminnelsenotiser när betalningsdagen närmar sig. Sen betalar du smidigt i appen med ett klick – antingen direkt med ditt anslutna bankkonto eller ditt betalkort.


Returer utan krångel

Vill du skicka tillbaka varorna kan du klicka på retur direkt i appen. Då pausas köpet så du behöver inte betala för varan. Sen skickar du tillbaka varorna på posten.


EXITLÄNK Slopar onödiga avgifter och inför fler vänliga påminnelser – läs här om hur Klarna vill göra betalningar mer hållbara 


Kort betalningstid är en anledning till att fakturan glöms

En undersökning genomförd av Yougov på uppdrag av Klarna visar att korta betalningsfrister för många är bidragande till varför man inte betalar en faktura i tid. Yougovs undersökning visar att:

● 14 procent av de svarande valt att inte betalat sin faktura i tid eftersom de ännu inte har fått hem den beställda produkten.

● 9 procent vill betala alla sina utestående fakturor samtidigt och därför medvetet betalat en faktura för sent.

● 57 procent uppgav att de helt enkelt glömt att betala sin faktura.

● 56 procent har upplevt frustration över att de glömt att betala en faktura för sent och därför fått en påminnelseavgift.