Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Klarna

Bank utsattes för digitalt mångmiljonrån

2016 utsattes Bangladesh Bank för ett av de största bankrånen genom tiderna. 

Med hjälp av en cyberattack lyckades man komma över 81 miljoner dollar – och spåren leder mot en diktaturstat i Asien.

EXTERN LÄNK: En True Crime podd – som inte handlar om mord. Lyssna på trailern här 


Podcasten ”Kalla bedrägerier” som görs av journalisten Simon Moser och Klarna beskriver brott som vem som helst av oss kan drabbas av. Men avsnittet ”Det osynliga bankrånet” är lite annorlunda. Det berättar nämligen historien om ett spektakulärt rån i början av februari 2016. 

Klockan är strax före 9 på morgonen när Jubair Bin Huda, anställd på Bangladesh Bank och ansvarig för den dator som är uppkopplad till det internationella banknätverket Swift, kliver in på kontoret i Dhaka. Säkerheten kring datorn och nätverket är hög och endast ett fåtal anställda har tillgång till den. Bangladesh Bank är landets centralbank, och en av få som har rätt att skapa nya pengar. Får du tillgång till datorn får du i teorin tillgång till obegränsat med pengar. 

Ganska snart inser Jubair Bin Huda att något är fel. En vanlig fredag som denna borde skrivaren vara full av utskrifter på transaktioner, men nu är det bara blanka papper. Han försöker logga in på datorn – men får bara ett felmeddelande.


Får panik och försöker stoppa överföringarna

Eftersom det är en röd dag i Bangladesh går han hem för att komma tillbaka nästa dag. Då lyckas han att logga in, och ser att något är väldigt, väldigt fel: 

Någon har beordrat bankens dator att skicka nästan en miljard dollar till okända konton i banker på Sri Lanka och Filippinerna. 

– Han får panik. Något liknande har aldrig hänt och han larmar USA:s centralbank i New York  och banknätverket Swift att de ska stoppa överföringarna. Att det är en hemsk olycka som har skett, säger Josh Hammer, journalist på New York Times i podcasten. 


Hur gjorde hackarna – och vilka var de?

Bangladesh Bank har nämligen delar av sina tillgångar i USA:s centralbank. Men ingen kan hjälpa honom att stoppa transaktionerna. Det är helg i USA och pengarna är redan på väg. Det finns inget de kan göra. Katastrofen är ett faktum och det största bankrånet i historien är fullbordat. 

För att genomföra rånet har förövarna haft koll på banken länge och väntat på rätt tillfälle. Men exakt hur gick hackarna till väga och varför det finns spår som leder till Nordkorea? Det avslöjas i podden ”Kalla bedrägerier”. Där berättar också Nordkoreaforskaren Benjamin Silverstein vid Pennsylvania university om hur landet har gjort sig kända för att använda illegala metoder för att generera inkomster till landet. 


EXTERN LÄNK: Lyssna på avsnittet här 

Bedömer du artikeln som trovärdig?