Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annons Innehåll från Klarna

3 enkla tips – så kommer du igång med ditt sparande

Känns det rörigt och komplicerat att börja spara i aktier och fonder? Det behöver det inte vara. Här listar vi experternas bästa tips för att komma igång med ett enkelt och lönsamt sparande.

Lyssna här till hela avsnittet av ”Ekonomi på riktigt” med Charlie Söderberg och Mathias Andersson.  


Intresset för börsen och aktiesparande har ökat generellt under pandemin, inte minst bland unga svenskar. Under 2020 femdubblades antalet 21-30-åringar som investerade i pengar jämfört med 2019. Det visar statistik från Sveriges värdepapperscentral Euroclear .

Men av rädsla för att investera sina pengar fel, kommer många inte igång att spara över huvud taget, eller väljer att lämna över sitt sparande till banken. Tyvärr tar de ofta ut en dyr avgift för sina tjänster. I värsta fall kan det innebära att bara hälften av pengarna går till dig, och resten direkt i deras ficka. Hur gör du då för att komma igång med ett sparande som både är enkelt och lönsamt? 

I ett nytt avsnitt av den populära podcasten ”Ekonomi på riktigt” – som samarbetar med Klarna under 2021 – går Charlie Söderberg och Mathias Andersson igenom hur du sätter upp ett framgångsrikt sparande steg för steg. Med sig i poddstudion har de gästen Ann-Mari Darj, som är aktuell med ”Rik utan panik” – en bok om att lära sig investera som nybörjare. Här är experternas  tre bästa tips: 


1. Öppna ett ISK

Ett investeringssparkonto (ISK) är det lättaste sättet att handla med aktier och fonder. Du kan enkelt öppna ett ISK på någon av internetbankerna som är specialiserade på investeringsparande. Avanza och Nordnet är två av de största aktörerna, men det finns även en rad andra som du kan vända dig till. Så snart du har ett konto kan du föra över en liten summa och börja handla. Det behöver inte vara några stora belopp, utan 100 kronor räcker.  


2. Köp en global indexfond

En global indexfond består av flera olika aktier samlade i en fond, vilket innebär att du sprider riskerna i ditt sparande. Globala indexfonder är ofta stabilare än enskilda aktier och har många gånger låga avgifter. Vilken global indexfond du väljer spelar egentligen mindre roll. Förslagsvis kan du köpa en av de avgiftsfria fonder som finns hos din internetbank. Se bara till att hitta en fond med max 0-0.45 procent i avgift – och kolla också gärna upp att det är en hållbar fond, det vill säga att den inte investerar i exempelvis oetiska branscher eller fossila bränslen. 


3. Starta ett automatiskt fondsparande

Oftast når man väldigt långt genom att bara förbereda ett automatiskt sparande och investera i indexfonder, mer än så behöver du inte anstränga dig. Och till skillnad från att gå till gymmet behöver du faktiskt inte träna för att uppnå resultat – det räcker med att gå till gymmet.

Se det som en present till dig själv, som du kommer att få ta del av i framtiden. Du kan ställa in att pengarna som förs över automatiskt köper den fond du har valt. På så sätt kommer dina pengar att växa varje månad, utan att du behöver lyfta ett finger. 

Förutom att spara i aktier och fonder är det A och O att ha ett buffertkonto för oförutsedda utgifter – som att frysen går sönder eller bilen måste lagas. De pengarna kan vara bra att ha på ett sparkonto med bra ränta – läs mer här om Klarnas sparkonto.


Vill du få bättre koll på din ekonomi och översikt av vad du spenderar pengar på – skaffa Klarna-appen här 


Låt dina pengar tjäna pengar – läs mer här om Klarnas sparkonto