Annons Innehåll från Klarna

6 tips: Handla säkert på nätet – så skyddar du dig mot bedragare

Dagens digitala verktyg har inte bara öppnat upp en hel värld av nätshopping för oss konsumenter, utan även skapat nya möjligheter för kriminella att ta våra pengar. 

Men med lite research, kritiskt tänkande och nyttjande av säkra tjänster kan risken att drabbas minimeras. 

EXTERN LÄNK: Handla säkert med Klarna  


Då allt fler väljer att handla sina saker på nätet ökar den kriminella aktiviteten online, inte minst antalet bedrägeriförsök. Som nätshoppare kan det vara lätt hänt att gå i fällan och i värsta fall bli av med både pengar och det man köpt. Men det finns sätt att undvika att bli utsatt. Här är sex tips för säkrare shopping.


Kolla upp butiken

Om du handlar direkt från ett stort märke eller webbshop är risken att råka ut för bedrägerier mindre än via okända aktörer. Självklart är inte alla mindre företag oseriösa, eller alla stora felfria för den delen. Gör en sökning på nätet, läs på och kolla recensioner från tidigare kunder innan du går vidare och gör din beställning.  


Använd en säker betaltjänst

Polismyndigheten har sammanställt en lista med tips över hur man som konsument ska undvika att råka illa ut när man shoppar på nätet. Ett av tipsen som lyfts fram är att använda sig av en säker betaltjänst, som exempelvis Klarna, som tack vare sin säkra lösning gör det avsevärt mycket svårare för kriminella. Exempelvis skyddas dina betalningsuppgifter, köphistorik och personlig information alltid när du använder tjänsten. På samma gång omfattas du av Klarnas köparskydd, och kan få hjälp den gång varorna inte kommer fram eller blivit skadade på vägen. 


Var uppmärksam och kritisk

Har du via mejl eller sms fått ett erbjudande som verkar vara bra för att vara sant är risken stor att det inte heller är det, sant alltså. Ett vanligt sätt för bedragare att komma över kortuppgifter är att de skapar webbsidor som ser ut som stora e-handlare där de lockar med låga men falska priser. Syftet är att dom vill ha dina uppgifter, och i förlängningen dina pengar. Var vaksam på erbjudanden från avsändare du inte känner igen som leder till dessa sidor. De går ofta att identifiera på grund av slarvig stavning och bristfällig grammatik.

Något som blivit allt vanligare är även så kallad voice fishing. En person som utger sig att vara från en bank eller myndighet ringer upp med ett brådskande men såklart uppdiktat ärende. Målet är att kapa ditt mobila bankID.


Betala efter leverans

Ett bra sätt att undvika oron i att ha betalat för saker som inte kommer fram är att skjuta upp sin betalning till efter leveransen. Denna möjlighet har du när du betalar med Klarnas kostnadsfria 30-dagarsfaktura.


Var varsam med kortet

Lämna inte ut dina kortuppgifter till företag du inte litar på. Och tillåt aldrig att dina uppgifter sparas, då de kan hamna i orätta händer. Se till att ha ett kort du kan frysa och tina snabbt, kopplat till en mobilapp där du får pushnotiser så en betalning görs. Klarna-kortet har just de funktionerna och använder dessutom avancerade säkerhetssystem som analyserar tusentals transaktioner i syfte att upptäcka oegentligheter. 


Använd en säker anslutning

Om du surfar på ett öppet nätverk, som på ett café eller annan offentlig plats, ökar risken betydligt att någon kommer över din personliga information som lösenord eller kortuppgifter. Nätshoppa hemma, för säkerhets skull. 

EXTERN LÄNK: Här kan du läsa mer om Klarnas köparskydd  

Lärde du dig något nytt av artikeln?