Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
ANNONSInnehåll från Ikano Bank

Sugen på ett hemmakontor? Så får du råd med renoveringen

Foto: Ikano Bank

Det svenska folket renoverar som aldrig förr.

Är du också sugen på att förnya ditt hem?

Här är några tips på hur du bäst finansierar ditt projekt.

EXTERN LÄNK: Hos Ikano Bank kan du låna upp till 350 000 kronor till renovering eller byggprojekt utan att behöva lämna säkerhet. Läs mer här!


Renoveringstrenden har vuxit sig allt starkare de senaste åren för att under fjolåret nästintill explodera. Under 2020 steg det årliga Renoveringsindexet** med 9,9 procent.

I takt med att allt fler spenderar mer tid i hemmet har behovet av förnyelse och förändring vuxit sig starkare. Många har tröttnat på hemmajobbet vid köksbordet eller i vardagsrumssoffan och därför skapat ett eget kontor. Andra har helt enkelt fått mer tid över och då passat på att genomföra den badrums- eller köksrenovering som blivit uppskjuten en längre tid.

Oavsett projekt så måste det finansieras på ett eller annat sätt. För den som inte har kontanter att betala med kan ett lån vara ett alternativ eller komplement. 


5 tips till den som tänker ta lån

Här är några bra saker att tänka på för den som vill låna till renoveringen:

1. Jämför olika typer av lån med varandra. Ett bra riktmärke är att titta på den effektiva räntan som räknar samman samtliga kostnader som under ett år kopplas till lånet. 

2. Gör en budget så att du får en uppfattning om hur mycket du behöver låna och hur det kommer att påverka din månadskostnad.

3. Ansträng dig för att amortera lånet i så snabb takt som möjligt, det gör att totalkostnaden för lånet blir lägre. Ha alltid som mål att amortera i snabbare takt än värdeminskningen på det du lånat till. 

4. Var noggrann med att räkna fram hela kostnaden för lånet. Räntan, kredittiden och eventuella avgifter för avisering och uppläggning påverkar.

5. Om du har lån på flera olika håll kan det vara en god idé att samla lånen på ett ställe. Då får du både en bättre blick över din ekonomi och chans till en lägre månadskostnad.


Så fungerar ett renoveringslån

Hos Ikano Bank kan du låna upp till 350 000 kronor till renovering eller byggprojekt utan att behöva lämna säkerhet. Renoveringslånet kan exempelvis användas till hantverkshjälp, material, vitvaror och VVS. Med hjälp av bankens låneindikator kan du enkelt testa och se hur mycket du uppskattningsvis får låna. När du testar Ikano Banks Låneindikator tas det ingen kreditupplysning.


Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 5,94 % rörlig ränta hos Ikano Bank. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir det genomsnittliga månadsbeloppet 2 398 kr (inkl. amortering och ränta) och det totala återbetalningsbeloppet 143 872 kr. Antalet avbetalningar blir då 60 st och den effektiva räntan 6,10 % (2019-08-21).


**Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rotavdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.


EXTERN LÄNK: Är du nyfiken på ditt låneutrymme? Testa Ikano Banks låneindikator som ger en preliminär indikation på hur mycket du får låna.